Wat is DRU precies?

Plaats een reactie

Smilies
:) :( ;) :o :s :D :p :cry: :| :') :6 :lol: :oops: :@ (A) :X :shock: 8-) :x :evil: :twisted: :roll: :mrgreen: :Y :N :pos: :neg: :!: :?: :arrow: :idea: *O* -0- _O_ _O- :trein: *bus* :geek: :ugeek:
Bekijk meer smilies

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[flash] staat UIT
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: Wat is DRU precies?

Re: Wat is DRU precies?

door Vinny » di 15 okt 2024, 19:59

TffpaA schreef: di 15 okt 2024, 08:16 Het blijft natuurlijk OVinNL, maar dat het serviesgoed over zo'n gespecialiseerd begrip als DRU over de tafel zou vliegen, verbaast me zelfs hier een beetje... :|
Er worden ook rechtzaken over gevoerd dus ja...; mensen in het OV-wereldje winden zich hier graag over op. Gaat natuurlijk ook over veel geld en of je ergens wel of niet mag rijden.
Ik ga verder niet meer op deze draad reageren geloof ik. Ik neem aan dat Heel_Holland_Spot al met grote ogen achteruitlopend weggelopen is.
Los van het gesneuvelde serviersgoed, is het wel interessant en belangrijk om de mitsen en maren te weten. Ik vind de meeste bijdragen verhelderend :)

Re: Wat is DRU precies?

door IIVQ » di 15 okt 2024, 19:49

erjeebee schreef: di 15 okt 2024, 09:35 :)
Toch snap ik niet helemaal waarom er zo met servies gegooid wordt.

Afbeelding
Volgens mij klopt jouw samenvatting, en ik dank je voor je serviesopmerking, ik had nog kookinspiratie nodig en ik heb heerlijk Grieks-geïnspireerd (iets met Griekse yoghurt en een pitabroodje en geroosterde groenten) gegeten!
gkw1969 schreef: di 15 okt 2024, 11:18 Kijk.... en daar gaat het mis. [...] keertijd [...]
Waar je die keertijd nou weer vandaan haalt is mij een raadsel. Ik had het over stilstand binnen één rit. Ik zie dat ik dat in mijn vorige post niet helemaal duidelijk had gezet, nu wel.

Ik ga verder niet meer op deze draad reageren geloof ik. Ik neem aan dat Heel_Holland_Spot al met grote ogen achteruitlopend weggelopen is.

Re: Wat is DRU precies?

door gkw1969 » di 15 okt 2024, 12:12

De keertijd van 5 minuten heeft te maken dat je via de rotonde naar de andere kant moet en dit nog wel een beetje tijd kost. Ik heb het hierbij over de gehele rijtijd, want bij de Overmaat zit je eigenlijk al in de voorloop en kom je dus vaak met -4 aan. En dat zie je, bij Breng, nog bij best wel veel lijnen. Natuurlijk zie je het deze extra rijtijd ergens op het eind van de rit zodat je opgelopen vertraging goed kunt maken. Maar op sommige lijnen zie je het ook gebeuren
0 minuten keertijd wilde Arriva invoeren op lijn 53 Hengelo-Eibergen toen ze deze samen gingen rijden met Syntus. Syntus wilde 2 minuten en Arriva, met toestemming van de OR Arriva, wilde 0 minuten. En dat hebben ze toch op best veel plekken, als ik dat in Brabant ook zie.

Re: Wat is DRU precies?

door iamthedutchdude » di 15 okt 2024, 11:33

gkw1969 schreef: di 15 okt 2024, 11:18 (Een voorbeeld van ingebouwde keertijd is dat de dienstregeling wat ruimer wordt gemaakt zoals de Arnhemse lijn 11. Daar zit zodanig veel rijtijd in dat de stilstand minimaal is op papier. In de praktijk sta je gewoon 5 minuten stil op station Zuid)
Verkeerd voorbeeld, want dat is juist een lijn waar dat niet gebeurt: 1 minuut rijtijd tussen Hollandweg en Station Zuid, op Station Zuid vervolgens 5 minuten keertijd, gevolgd door opnieuw 1 minuut rijtijd tussen Station Zuid en Hollandweg.

Beter voorbeeld kunnen de lijnen in Emmen zijn. Daar is tussen Weerdingerstraat/Ziekenhuis en Station voor vertrekkende lijnen de rijtijd slechts 1 à 2 minuten, terwijl voor aankomende lijnen de rijtijd plots tot wel 7 minuten kan zijn. Maar zelfs daar is de keertijd niet op 0 gezet.

Re: Wat is DRU precies?

door Milco » di 15 okt 2024, 11:24

Keertijden op 0? Zal vast gebeuren, maar bij veel vervoerders zitten er soms toch enkele minuten tussen aankomst en vertrek. Soms een minuut, soms meerdere minuten. Zelfs de door jou genoemde lijn 11 heeft in Arnhem Zuid een keertijd van 5 minuten.

Re: Wat is DRU precies?

door gkw1969 » di 15 okt 2024, 11:18

IIVQ schreef: di 15 okt 2024, 07:50 Dat kan je wel zeggen, maar het is niet altijd waar.

Zo zijn er concessies waar stilastand max 2 mn meetelt. Als voorbeeld: Een bus vertrekt als lijn 1 om 10:00 uit een buitenwijk, komt om 10:27 aan op het station, blijft gewoon dezelfde rit op lijn 1, vertrekt om 10:32 weer van het station en komt om 11:00 aan, dan geldt dat maar als 57 dienstregelingminuten, de vervoerder krijgt dat er maar voor betaald.
Kijk.... en daar gaat het mis. Een DRU is altijd 60 minuten, of een rit nu 57 minuten duurt of 123 minuten. Je kunt hem dan ook niet op rit/lijnniveau uitsplitsen het gaat om het totale aantal minuten. Voorbeeld je moet uren berekenen over 5 lijnen, 3 met een retourrit van 37 minuten incl. keertijd van 2 minuten. 2 lijnen met een retourrit van 78 minuten incl een keertijd van 4 minuten.
Keertijd.... hoe mooi het ook bedacht is, zit vrijwel nooit in de DRU want die 2 of 4 minuten is de bus niet beschikbaar voor OV (zie definitie); een opdrachtgever kan hem wel betalen, maar gezien dat de keertijden bij veel vervoerders op 0 staat gebeurt dat niet. (Een voorbeeld van ingebouwde keertijd is dat de dienstregeling wat ruimer wordt gemaakt zoals de Arnhemse lijn 11. Daar zit zodanig veel rijtijd in dat de stilstand minimaal is op papier. In de praktijk sta je gewoon 5 minuten stil op station Zuid)
Dus krijg je 3x35=105 DRU en 2x74=148 DRU. De 3 lijnen rijden 10x per dag, de 2 lijnen rijden 8x per dag en alle lijnen rijden voor het gemak 7 dagen per week. Dan heb je 1050+1148=2198 DRU per week is 114296 DRU per jaar. Simpeler gezegd: 1 rit van 57 minuten en 1 rit van 123 minuten maken SAMEN 3 DRU.

Re: Wat is DRU precies?

door trolly » di 15 okt 2024, 10:22

:Y

Het is een schande.


*bus*

Re: Wat is DRU precies?

door TffpaA » di 15 okt 2024, 09:43

Eigenlijk zou je de DRU dus moeten afzetten tegen de RVU om tot een afgewogener beeld van de validiteit van het bod te komen.

Re: Wat is DRU precies?

door erjeebee » di 15 okt 2024, 09:35

:)
Toch snap ik niet helemaal waarom er zo met servies gegooid wordt.
Men is het in grote lijnen met elkaar eens, al heeft niet iedereen binnen "men" dat in de gaten.

Laat me een poging doen al het bovenstaande samen te vatten.

"1 DRU is 1 uur dat een bus wordt ingezet voor openbaar vervoer".
Daar zijn we het allemaal over eens, maar waar een deel van het gooi- en smijtwerk over gaat is de definitie van "ingezet voor openbaar vervoer", zonder dat dat expliciet wordt genoemd.
"Ingezet voor openbaar vervoer" is uiteraard de tijd dat het v**rtuig onderweg is van beginpunt naar eindpunt waarbij gepland oponthoud onderweg, bijvoorbeeld op knooppunten om aansluiting te bieden, meetelt.
Daarnaast wordt kennelijk soms ook de tijd dat een v**rtuig stilstaat tussen 2 ritten/vaarten tot een bepaald maximum meegeteld.
Waarbij dat maximum kennelijk kan verschillen per concessieverlener.

Klaar met de DRU.

Nu kun je een bod op een concessie natuurlijk niet uitsluitend op aantal DRUs beoordelen.
Extreem voorbeeld:
Een bieder biedt 200K DRUs aan waarvan 75K wordt uitgevoerd voor 6 uur 's ochtends, 75K na 8 uur 's avonds en 50K tussen 6 en 20 uur.
Andere bieder biedt 190K DRUs aan waarvan 10K wordt uitgevoerd voor 6 uur 's ochtends, 20K na 8 uur 's avonds en 160K tussen 6 en 20 uur.

Wie heeft het beste bod?
Oftewel, het maakt natuurlijk uit WANNEER je de DRUs aanbiedt. Een DRU in de doordweekse spits, wanneer er veel vervoersvraag is, zet natuurlijk meer zoden aan Hansje Brinkman's dijk dan een DRU tussen 11 en 12 uur op zondagavond.

Om een bod te kunnen beoordelen en biedingen te kunnen vergelijken zul je gewicht moeten toekennen aan een DRU op basis van op welk moment van de dag deze wordt aangeboden. Voor de hand liggend is om te vermenigvuldigen met een factor.
Zo krijg je gewogen DRUs die helpen een bod te beoordelen.

Dat is echter niet het hele verhaal. Het maakt niet alleen uit WANNEER je de DRU aanbiedt maar ook WAAR, oftewel de route waar het DRU wordt aangeboden.
Met de zoden en de dijk: een DRU tussen Groningen en Emmen is meer zoden dan een uur tussen Zuidhorn en Kollumerpomp.
Opnieuw: Vervoersvraag.

En zo zijn er misschien meer factoren die je allemaal kunt meewegen en dan kom je al gauw op een formule uit.
Gewogen DRU = DRU * (formule die tijd van de dag, route en wat niet meer in ogenschouw neemt)

Volgens mij zijn we het daar allemaal over eens, maar zo niet, gooi rustig verder.
Afbeelding

Re: Wat is DRU precies?

door TffpaA » di 15 okt 2024, 08:16

Het blijft natuurlijk OVinNL, maar dat het serviesgoed over zo'n gespecialiseerd begrip als DRU over de tafel zou vliegen, verbaast me zelfs hier een beetje... :|

Re: Wat is DRU precies?

door IIVQ » di 15 okt 2024, 07:50

Dat kan je wel zeggen, maar het is niet altijd waar.

Zo zijn er concessies waar stilastand max 2 mn meetelt. Als voorbeeld: Een bus vertrekt als lijn 1 om 10:00 uit een buitenwijk, komt om 10:27 aan op het station, blijft gewoon dezelfde rit op lijn 1*, vertrekt om 10:32 weer van het station en komt om 11:00 aan in een andere buitenwijk*, dan geldt dat maar als 57 dienstregelingminuten, de vervoerder krijgt dat er maar voor betaald.

Dat verhaal over die weging lijkt mij in de context van de vragensteller best interesaant om te weten. Als een Provincie publiek vertelt dat er 150000 DRU gevraagd wordt, kan het best zijn dat een aanbieder, als je alle ritten in het dienstregelingboekje optelt op jouw methode, je op een ander getal uitkomt.

Dat betreffende uitzonderingen er in jouw concessie niet zijn (of dat je er geen weet van hebt) betekent niet dat die er overal niet zijn. Ik breng wat nuances aan, de stelligheid waarmee je die ontkent is waarom ik het nodig vond om een reactie te geven. Als ik geweten had dat je zo ging reageren had ik je wel een pb gestuurd, want dit voegt niet zoveel toe aan de discussie voor de oorspronkelijke vraagsteller.

* Onderlijning en tekst in cursief toegevoegd ter verduidelijking

Re: Wat is DRU precies?

door gkw1969 » di 15 okt 2024, 01:38

Ik zal het nog een keer uitleggen aan de hand van jou voorbeeld: 1 DRU is 1 DRU. Dat er meer waarde wordt gegeven aan een DRU in de spits dan in de dal is echt een heel ander verhaal.
1 DRU is 1 uur dat een bus wordt ingezet voor openbaar vervoer. Het lijkt me heel raar dat een DRU in de spits spontaan 1 uur en 6 minuten wordt.

Ik blijf er bij dat je de DRU verwart met de waarde die er aan gegeven wordt. Want een uur is een uur en wordt niet spontaan meer als het op een ander tijdstip is.
Een DRU in de spits kan wel 1,1 punt zijn, maar daarmee blijft een DRU nog altijd 60 minuten waarin een voertuig beschikbaar is voor Openbaar Vervoer.
En dat heeft niets te maken met mijn gelijk te halen maar met 30 jaar ervaring als chauffeur waarvan 10 in de medezeggenschap waarbij wij als medezeggenschap betrokken waren bij het volledige dienstregelingproces.

Re: Wat is DRU precies?

door IIVQ » ma 14 okt 2024, 19:34

Ten eerste geef ik duidelijk aan dat er soms sprake is van "gewogen" DRU, zonder daarbij te impliceren dat normale DRU anders berekend worden.
Ten tweede is die berekeningswijze niet universeel. Zo gaan verschillende opdrachtgevers verschillend om met stilstand binnen de rit.
Ten derde ben ik bij een aanbesteding betrokken geweest (ik ga niet in detail in op welke), waarbij we gewogen DRU aan moesten leveren. Een uur dienstregeling in de spits telde dan voor (bijvoorbeeld) 1,1 DRU, terwijl een in de dal voor 0,9 DRU telde. En dan waren er nog een aantal wegingen. Dat alles werd op een megasheet ingevuld waar "gewogen DRU" uitkwamen. Dat werd dan niet omgerekend naar een aantal punten, maar men had het wel degelijk over DRU (maar dan wel gewogen).

Het DRU-aantal dat naar het publiek gecommuniceerd is, was het minimaal uitgevraagde DRU-aantal, niet het "kale" aantal DRU. Zonder dat er bij gezegd is dat dat DRU-aantal gewogen is.

Ik ben totaal niet betrokken bij de aanbesteding Zeeland, maar ik kan mij goed voorstellen dat dat daar ook zo is. Dat is namelijk veel makkelijker uitleggen aan het publiek. Afhankelijk van de keuzes van de inschrijver kan het aantal "kale" DRU zo maar 10% meer of minder zijn bij een gelijkblijvend aantal "gewogen" DRU.

Re: Wat is DRU precies?

door iamthedutchdude » ma 14 okt 2024, 17:38

gwk1969 plaatst volgens mij gewoon een terechte nuancering van je verhaal. De berekening van een DRU staat namelijk wel degelijk vast. Dat er bij aanbestedingen, bij vervoersplanprocedures en ter verantwoording richting concessieverleners ook wel sprake is van wegingen (voor spits/dal, voor geleed/standaard/midi/mini, voor HOV/regulier/vraagafhankelijk, voor ...) doet daar niet aan af (dat is namelijk een weging die over een DRU genomen wordt, oftewel gewogen DRU = weging x DRU).

Ik ben dus heel benieuwd welke "onwaarheid" je precies bedoelt.

Re: Wat is DRU precies?

door IIVQ » ma 14 okt 2024, 17:20

gkw1969 schreef: ma 14 okt 2024, 07:41 De berekening van een DRU is universeel en kan nooit afwijken door de inzet van ander materieel.
[...]

Waar jij het voornamelijk over hebt is de beoordeling van de DRU in het kader van een aanbesteding.
Ik geef wat opmerkingen dat er soms gebruikt gemaakt wordt van een gewogen DRU, en dat is niet alléén in het kader van de aanbesteding.
Of je hebt mijn post niet goed gelezen of je bent eigenwijs en wil gewoon even een punt scoren, terwijl je niets aanvult op mijn post en zelfs een onwaarheid introduceert.

Re: Wat is DRU precies?

door Stefan » ma 14 okt 2024, 08:45

En dan te bedenken dat er best veel lange lijnen in dat gebied zijn.. ik kan me inderdaad goed voorstellen dat er dan helemaal niks meer over blijft (of überhaupt kán blijven)..

Re: Wat is DRU precies?

door gkw1969 » ma 14 okt 2024, 07:48

Heel_Holland_Spot schreef: zo 13 okt 2024, 20:05 Op veel topics zie ik DRU voorbij komen, ik weet waar het voor staat, maar bij de aanbesteding Zeeland stond laatst '160000 DRU', maar wat dat dan precies inhoudt en hoe veel/weinig dat is, vroeg ik me af
160000 per jaar niet veel. Je eigen rekenvoorbeeld is al 12000 per jaar voor 5 dagen in de week. Trek je daar de weekenden bij, dan kom je op ca 10 lijnen met dezelfde bedieningstijden, frequentie en ritlengte.
Arnhem-Nijmegen kent bijvoorbeeld ruim 800000 uur.
In de vervoerplannen staat vaak het aantal DRU voor dat jaar

Re: Wat is DRU precies?

door gkw1969 » ma 14 okt 2024, 07:41

IIVQ schreef: zo 13 okt 2024, 19:37 Ja, met een paar mitsen:
- Vaak worden stilstanden niet of niet geheel vergoed. Dus als een bus bijv. 4 mn stilstaat, wordt daar maar 2mn van vergoed.
- Soms zijn er "gewogen" DRU. Een rit gereden met een gelede bus of in de spits telt dan zwaarder dan een rit in het dal of met een standaardbus, terwijl een taxibus vaak nog weer minder DRU oplevert. Ook kunnen bepaalde productformules andere wegingen hebben.
- Soms is er ook een maximumfrequentie, om verhalen zoals wat Vinny zegt te voorkomen. Dan kan je best 10 ritten per uur bieden, er tellen er maar twee mee voor de DRU.

Een DRU is vooral iets tussen vervoerder en opdrachtgever. En soms worden tijdens aanbestedingen andere wegingen gehanteerd dan daarna, tijdens de exploitatie.

Ik heb laatst een sheet gemaakt om DRU's in een aanbesteding te berekenen, dat was een behoorlijk complex verhaal waarbij één rit soms wel in 4 tijdsloten met verschillende wegingen viel.

Vanwaar je vraag?
De berekening van een DRU is universeel en kan nooit afwijken door de inzet van ander materieel. Wel kan de weging anders zijn. Zo kan de inzet van een taxibus gerekend worden als 50% van een DRU.
Omdat een DRU een vast gegeven is, maakt het tijdstip van de dag niet uit. Bij een aanbesteding kan wel meer waarde worden toegekend aan DRU in de spits. Is een standaard DRU 1 punt waard, dan kan in de spits een standaard DRU 2 of 3 punten waard zijn in de score.

Waar jij het voornamelijk over hebt is de beoordeling van de DRU in het kader van een aanbesteding.

De berekening is redelijk kloppend.

Re: Wat is DRU precies?

door gkw1969 » ma 14 okt 2024, 07:31

Z2N schreef: zo 13 okt 2024, 11:57 Je voorbeeld klopt ja. Er zijn 48 uren waarin een reiziger in een voertuig kan zitten.
Een beetje een rare beredenering: de tijd waarin een reiziger in de bus kan zitten.

Dienstregelinguur
DEFINITIE
Een dienstregelinguur is de tijdspanne van zestig minuten waarin een voertuig of vaartuig wordt ingezet voor openbaar vervoer.
TOELICHTING
Een dienstregelinguur (DRU) bestaat uit de zestig minuten rij- of vaartijd waarin een voertuig of vaartuig daadwerkelijk wordt ingezet op een in een dienstregeling gepubliceerde ov-rit of -vaart, exclusief de wachttijd aan het begin- en eindpunt van een rit, en inclusief de door de concessieverlener toegestane wachttijd op tussengelegen ov-knooppunten.

Re: Wat is DRU precies?

door Heel_Holland_Spot » zo 13 okt 2024, 20:05

Op veel topics zie ik DRU voorbij komen, ik weet waar het voor staat, maar bij de aanbesteding Zeeland stond laatst '160000 DRU', maar wat dat dan precies inhoudt en hoe veel/weinig dat is, vroeg ik me af

Re: Wat is DRU precies?

door IIVQ » zo 13 okt 2024, 19:37

Ja, met een paar mitsen:
- Vaak worden stilstanden niet of niet geheel vergoed. Dus als een bus bijv. 4 mn stilstaat, wordt daar maar 2mn van vergoed.
- Soms zijn er "gewogen" DRU. Een rit gereden met een gelede bus of in de spits telt dan zwaarder dan een rit in het dal of met een standaardbus, terwijl een taxibus vaak nog weer minder DRU oplevert. Ook kunnen bepaalde productformules andere wegingen hebben.
- Soms is er ook een maximumfrequentie, om verhalen zoals wat Vinny zegt te voorkomen. Dan kan je best 10 ritten per uur bieden, er tellen er maar twee mee voor de DRU.

Een DRU is vooral iets tussen vervoerder en opdrachtgever. En soms worden tijdens aanbestedingen andere wegingen gehanteerd dan daarna, tijdens de exploitatie.

Ik heb laatst een sheet gemaakt om DRU's in een aanbesteding te berekenen, dat was een behoorlijk complex verhaal waarbij één rit soms wel in 4 tijdsloten met verschillende wegingen viel.

Vanwaar je vraag?

Re: Wat is DRU precies?

door Z2N » zo 13 okt 2024, 11:57

Je voorbeeld klopt ja. Er zijn 48 uren waarin een reiziger in een voertuig kan zitten.

Re: Wat is DRU precies?

door Heel_Holland_Spot » zo 13 okt 2024, 11:48

Klopt mijn berekening dan?

Re: Wat is DRU precies?

door Vinny » zo 13 okt 2024, 11:47

Dat is het aantal uur dat de bus volgens de dienstregeling toegankelijk is voor reizigers. Sommige vervoerders proberen hun DRU omhoog te gooien door leeg mat. ritten open te stellen voor reizigers, bijv. in de tegenspitsrichting. Heeft bijna niemand wat aan, maar staat wel mooi op papier voor de aanbesteding.

Wat is DRU precies?

door Heel_Holland_Spot » zo 13 okt 2024, 11:43

Ik zie heel vaak 'DRU' voorbij komen, ik weet dat het staat voor dienstregelingsuur, maar wat is dat precies?

Is het dat als lijn X een route heeft van 1 uur, 2x/uur rijdt gedurende 12 uur per dag, in 2 richtingen rijdt dat dat dan 1x2x12x2=48 DRU per dag is?

Omhoog