Evenementenvervoer, een uit de hand gelopen hobby?

Alles over het Openbaar Vervoer in geheel Nederland.
Plaats reactie
Ruben
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 3540
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 20:18
Locatie: Amsterdam

Evenementenvervoer, een uit de hand gelopen hobby?

Bericht door Ruben »

Evenementenvervoer zonder regie, op alle fronten

Connexxion
Gister naar concert Coldplay in het Goffertpark, Nijmegen geweest. Heenreis was prima, concert natuurlijk geweldig, maar terug begon het mindere deel van de avond. Honderden mensen moesten mee met de pendelbussen, waarvan in groepjes van 3 voorgereden werd. Er zaten daarbij zelfs ongelede bussen tussen, niet écht handig met zoiets. Soms kwamen er een tijdje geen bussen, om weer afgelost te worden door een aantal groepjes achter elkaar. Al met al, en dan was ik nog gewiekst, een half uur geperst voor ik in een bus zat (exclusief het lopen van concertterein naar bushalte). op het laatst verplaatstje je jezelf nog geen meter bij elke bus die kwam. Er reden heel wat extra treinen, maar het eerste zooitje daarvan kan niemand gehaald hebben door dit busgedoe.

NS / Prorail
Ikzelf had de trein van 23:54 net gemist, dacht ik, want deze had dus vertraging. Rond de tijd van de volgende (0:09) kwam deze voorrijden. De vertraging is alleen maar erger geworden, op Ah stonden we lang stil en op Db kwamen we naast de IC naar Rtd (dacht ik), die op spoor 1 stond. Na een IC naar Nm en een goederenprutteltje kon die IC naar Ut vertrekken (enkelspoor), waarna wij met in totaal +30 ook weer verder gingen.
Tussen Ut en Asa ook geheel linkerspoor gereden, best Engels op een viersporig traject. Op Amstel dan ook op het andere spoor aangekomen...

NS Stations
Wat ik al had verwacht gebeurde ook, heel station Amstel was afgesloten, want er komt normaal gesproken natuurlijk geen trein of metro rond 2:00. Erg knullig, helemaal omdat dit al de 2e avond van extra treinen was, dat men hier niet aan denkt. Zo ging dus een groep van 50 van deur naar deur om trial and error uit te vinden welke open was, moet vast hilarisch ogen op de camerabeelden. Hoe het precies is gegaan weet ik niet, maar aan de noordoostkant van het station, bij de taxistandplaats, was op gegeven moment een deur open. Na wat omlopen toch bij mijn fietsje gekomen.
Een vriendin van me is woensdag naar hetzelfde concert geweest en ging met de extra trein naar Gvc. Daar heb je natuurlijk geen aansluiting op de rest van het nachtnet, wat al een beetje jammer is, maar ook dat station was totaal verlaten en afgesloten. Moeten we soms wachten tot de eerste trein vertrekt, om op de normale wijze bij NS weg te kunnen?
De trein bewaren bij kamertemperatuur, op een schone en droge plek. Voor houdbaarheidsdatum: zie weerbericht.
Gebruikersavatar
Geert
OVNL-beheerder
Berichten: 12526
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:43
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: Evenementenvervoer, een uit de hand gelopen hobby?

Bericht door Geert »

Was het licht nog wel aan? Op de meeste stations gaat 's nachts het licht ook uit :lol:

Maar goed, wel allemaal gevallen bij elkaar van het soort "beetje jammer".
Gebruikersavatar
Ronaldussen
Berichten: 5373
Lid geworden op: wo 12 mar 2008, 22:21

Re: Evenementenvervoer, een uit de hand gelopen hobby?

Bericht door Ronaldussen »

Ik las vanmorgen in het AD dat het Goffertpark gaat nadenken of het wel zo verstandig is om zulke grote concerten op doordeweekse dagen te houden ivm de drukte op de wegen en dergelijke.
*Kabbelkabbel*
*Je zit nooit op een droogje in het nat*
Wubbo
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 12957
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:44
Locatie: Utrecht

Re: Evenementenvervoer, een uit de hand gelopen hobby?

Bericht door Wubbo »

Dat kan dan alleen maar te maken hebben met de afvoer, een doordeweekse avond na 23.00 uur lijkt me niet zoveel drukker dan een weekendavond.
Ruben
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 3540
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 20:18
Locatie: Amsterdam

Re: Evenementenvervoer, een uit de hand gelopen hobby?

Bericht door Ruben »

Geert schreef:Was het licht nog wel aan? Op de meeste stations gaat 's nachts het licht ook uit :lol:.
Is dat zo? Naja hier was in de hal iig de verlichting nog vol aan en zelfs het actuele vertrektijden kreng werkte.
Wubbo schreef:Dat kan dan alleen maar te maken hebben met de afvoer, een doordeweekse avond na 23.00 uur lijkt me niet zoveel drukker dan een weekendavond.
Ik heb de volgende email ontvangen voor het concert:
Mojo schreef:Naar aanleiding van het concert van gisteravond willen wij u echter dringend verzoeken om óf met openbaar vervoer te komen, óf de avondspits te mijden. De reguliere avondspits rondom Nijmegen kan in combinatie met de extra auto's van concertbezoekers namelijk voor lange files zorgen. De reguliere avondspits op de toegangswegen rondom Nijmegen en Arnhem zijn vandaag categorie zeer zwaar. Er zijn lange files te verwachten op de A15 vanuit Gorinchem, A12 vanuit Utrecht en de A50 vanuit Apeldoorn.
Het gaat dus met name om de aanvoer die doordeweeks problemen geeft met de reguliere spitsdrukte.
De trein bewaren bij kamertemperatuur, op een schone en droge plek. Voor houdbaarheidsdatum: zie weerbericht.
Freek
Berichten: 2454
Lid geworden op: wo 26 mar 2008, 14:40

Re: Evenementenvervoer, een uit de hand gelopen hobby?

Bericht door Freek »

Ach wees blij dat je de tweede dag was. De eerste dag was het pendelvervoer richting Goffertpark niet eens goed geregeld. Dit resulteerde er in dat het gehele voorplein van station Nm veranderde in een wachtrij voor de pendelbussen. Ook vond ik dat station Nm de dagelijkse pendelaars+coldplay gangers sowieso maar slecht aan kon. Heb heel wat mensen hoor klagen over het missen van treinen omdat er geen doorkomen aan was.
Overigens ik heb ook vaak genoeg mee gemaakt dat er concerten in het Gelredome waren. Dan heb ik nooit van zulke travelen gezien in Ah.
Caspar
Berichten: 6591
Lid geworden op: do 13 mar 2008, 10:37

Re: Evenementenvervoer, een uit de hand gelopen hobby?

Bericht door Caspar »

Wat ook een station is wat niet op een grote vervoersstroom berekend is: Almere Strand. Ben een paar keer naar het Defqon 1 festival geweest daar, en met de trein terug. Zodra om 23.00 de muziek uitgaat ontstaat er een volksmassa van 20.000 mensen naar die 2 evenementen perronnetjes. De 3 keren dat ik daar was stond ik keurig om 23.00 bij de rij naar het perron, en kon ik nog net in Amsterdam Centraal de laatste trein naar Alkmaar pakken even na 1uur, ondanks dat er behoorlijk wat extra treinen reden extra 3900's bijvoorbeeld, dus er stopten nog wel 6 treinen per uur naar Amsterdam (al dan niet overstappen in Weesp). (stond daar dus ruim anderhalf uur te wachten en wel 10 treinen voor me weg zien rijden) Misschien zijn die evenementen gewoon te groot geworden? Op een gegeven moment houdt het natuurlijk gewoon op qua logistiek?
Gebruikersavatar
Vinny
Berichten: 12783
Lid geworden op: do 13 mar 2008, 19:07

Re: Evenementenvervoer, een uit de hand gelopen hobby?

Bericht door Vinny »

20.000 mensen zou je met 20 treinen kunnen vervoeren. Maar met veel minder gaat niet echt lukken (2x VIRM-VI daar zou je misschien nog 2.000 mensen in kunnen "proppen", en dan heb je er 10 van nodig...)
Vergeet niet uit te loggen als u het forum verlaat of overstapt naar een andere website
Gebruikersavatar
Ardan
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 11656
Lid geworden op: wo 10 jun 2009, 21:52
Locatie: Deventer

Re: Evenementenvervoer, een uit de hand gelopen hobby?

Bericht door Ardan »

Ik ga ook wel eens naar feesten in het Gelredome, zoals Qlimax en HardBass. 30 000 man, maar geen enkel probleem. Je loopt station Arnhem uit, er staan een aantal mannetjes die buskaartjes verkopen, en er is ook nog een balie. Het verkeer op het doorgaans drukke kruispunt wordt met verkeersregelaars geregeld. Drie a vier bussen staan klaar, zodra de bus vol is HUP rijden, en vijf minuten later sta je alweer in de rij bij de ingang. En de bussen rijden praktisch elke twee minuten ofzo.
Na InQontrol in de RAI ging het an sich ook prima. Ik heb mijn vrienden de metro in geloodsd bij Bijlmer, zodat we niet in propvolle stoptreintjes hoefden te zitten. De niet heel erg voor de hand liggende routes zijn vaak toch sneller en comfortabeler bij evenementen, weet ik inmiddels uit ervaring. Na een hele nacht de RAI goed te hebben verbouwd om 7 uur er weer uit. Jammer dat de eerste metro pas om kwart voor 8 ging, en die was ook behoorlijk vol. En ja, dan is het wel fijn als je iets van het spoorwezen afweet, het was een tweewagentreintje, en dus kun je precies achteraan uitmikken met de blauwe ruitbordjes en vlot instappen en zitten terwijl iedereen nog vooraan staat te dreutelen :mrgreen:


1,5 meter

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 15 gasten