Accent Suïcide langs het spoor

Alles over het Openbaar Vervoer in geheel Nederland.
webguy
OVNL-bestuurslid
Berichten: 8563
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:58
Locatie: Ede
Contacteer:

Accent Suïcide langs het spoor

Bericht door webguy »

Accent Suïcide langs het spoor
AMSTERDAM Borden en SOShulppalen moeten mensen op bepaalde locaties afhouden van een zelfmoord onder een trein. Op het bord staat een telefoonnummer waar om geestelijke hulp kan worden gevraagd voordat een fataal besluit wordt genomen. Wie geen gsm bij zich heeft, kan de SOS-hulppaal gebruiken en krijgt meteen iemand van de hulpdienst Sensoor aan de lijn. In Canada zijn goede ervaringen opgedaan met deze vorm van crisisbeheersing via de telefoon.
ProRail, de beheerder van spoorwegnet, overweegt met deze maatregelen het aantal van een het aantal van een kleine 200 zelfmoorden per jaar terug te dringen. Een op de acht mensen die er een einde aan maken, doen dat op het spoor. Ruim 1500 mensen per jaar kiezen ervoor hun leven te beëindigen.
Omdat Nederland een zeer druk bezet spoorwegnet kent, zorgt een zelfmoord voor grote vertragingen. Veertig procent van de vertragingen wordt veroorzaakt door 'derdenverstoringen' vandalisme, aanrijdingen, zelfmoorden, spoorlopers.
Door cameratoezicht en het plaatsen van hekken en beplanting is het aantal incidenten teruggebracht. Vooral op plaatsen bij psychiatrische inrichtingen waar in de buurt treinverkeer rijdt, zijn al camera's geplaatst.
De spoorwegpolitie controleert ook scherper op mensen die nog even snel onder een dalende spoorboom de overkant proberen te halen.
In 2004 al kondigden de Nederlandse Spoorwegen aan samen met ProRail en een hulpverleningsorganisatie, de Ivonne van de Ven Stichting, maatregelen te bedenken tegen zelfmoord op het spoor. stichting bevordert wetenschappelijk De stichting bevordert wetenschappelijk onderzoek naar suïcide. ChristenUnie- Kamerlid Joël Voordewind bepleit al langer stappen om zelfmoord op het spoor terug te dringen.
Wanneer de palen en de borden worden geplaatst is nog niet duidelijk. Uit onderzoek is gebleken dat hoe meer hindernissen de potentiële zelfmoordenaar op zijn pad treft, hoe geringer de kans dat de onherroepelijke stap wordt gezet.

Bron: De Volkskrant, maandag 5 mei, pagina 2
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten