NMa: ProRail moet spoortarief NS verlagen

Alles over het Openbaar Vervoer in geheel Nederland.
Plaats reactie
Wubbo
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 13005
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:44
Locatie: Utrecht

NMa: ProRail moet spoortarief NS verlagen

Bericht door Wubbo »

NMa: ProRail moet spoortarief NS verlagen

Den Haag - Spoorwegbeheerder ProRail heeft ten onrechte een tariefverhoging doorberekend aan een aantal spoorwegondernemingen van de Nederlandse Spoorwegen voor het gebruik van het spoornet in 2008. Dit betekent dat ProRail dit jaar bijna € 24 miljoen minder in rekening mag brengen aan verschillende spoorwegondernemingen van NS (NS Reizigers B.V., NS Internationaal B.V., Thalys Nederland N.V.). Dit concludeert de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) na onderzoek van een klacht door NS. Ook de tarieven die ProRail reeds voor 2009 had gepubliceerd dient de netbeheerder aan te passen. Een andere klacht van NS over de manier van factureren door ProRail heeft de toezichthouder afgewezen.

De verhoging heeft betrekking op het zogenoemde ‘treinkilometertarief ‘ voor personentreinen op het hoofdrailnet (het deel van de spoorweginfrastructuur waarop NS Reizigers exclusief rijdt voor openbaar personenvervoer per trein). ProRail had aangegeven extra kosten te verrekenen in de tarieven die gelden per 1 maart 2008. De tarieven stijgen ondermeer doordat er vaker in de nachten en weekenden aan het spoor gewerkt wordt hetgeen hogere kosten voor het onderhoud van de spoorweginfrastructuur met zich meebrengt. NS voerde aan dat ProRail zich niet gehouden heeft aan de in de Netverklaring vastgelegde tariefsystematiek. Daarnaast voelde NS zich gediscrimineerd ten opzichte van andere vervoerders omdat de verhoging in de praktijk alleen voor de spoorwegondernemingen van NS gold. De NMa heeft NS op dit punt in het gelijk gesteld. Aangezien in de overeenkomsten tussen ProRail en de betrokken NS-partijen reeds bepaald is dat de tarieven voor 2008 worden aangepast aan de uitspraak van de NMa over deze kwestie, heeft de toezichthouder besloten geen last onder dwangsom op te leggen.

NS had ook bezwaren geuit tegen de manier van factureren van de vergoeding voor het gebruik van het spoor. ProRail heeft de facturering met een maand vervroegd waardoor NS de factuur eerder dient te betalen. De NMa oordeelt dat dit niet in strijd is met hetgeen tussen ProRail en de betrokken NS-partijen is overeengekomen in hun toegangsovereenkomsten en heeft deze klacht van NS daarom afgewezen.

Bron: Infrasite.nl


ProRail: NMa maakt weg vrij voor maatwerk en groei op het spoor

Utrecht - De uitspraak van de NMa naar aanleiding van een klacht van de NS over de tariefsverhoging voor gebruik van het spoor luidt een nieuwe fase in. Hoewel de uitspraak voor ProRail voor de korte termijn een tegenvaller is, opent deze in meer principiële zin de deur naar meer maatwerk en groei op het spoor. De NMa stelt dat ProRail extra kosten voor veiligheid en capaciteit: “in beginsel in haar tarieven mag doorberekenen”.

Tegenvaller
Over de meerkosten van ruim 28 miljoen euro die ProRail maakte om de vervoerder de gewenste extra capaciteit voor 2008 te leveren is volgens de NMa geen expliciete afspraak gemaakt. Dat betekent dat dit bedrag niet in zijn geheel bij de vervoerder in rekening kan worden gebracht. ProRail zal onderzoeken hoe deze kosten kunnen worden gedekt.

Beginsel
Het principe dat meerkosten die voortvloeien uit specifieke capaciteitswensen van vervoerders aan die vervoerders mogen worden doorberekend wordt door de NMa ondersteund. Directeur Capaciteitsverdeling Pieter Kraaijveld stelt in een reactie dat “deze uitspraak de deur opent naar spoorcapaciteit à la carte en meer groei, en dat is wat onze klanten van ons vragen”
ProRail en de vervoerders onderzoeken samen de mogelijkheden bij het vaststellen van de gebruikvergoeding en capaciteitsverdeling voor 2009.

Bron: Infrasite.nl
Gebruikersavatar
Vinny
Berichten: 12837
Lid geworden op: do 13 mar 2008, 19:07

Re: NMa: ProRail moet spoortarief NS verlagen

Bericht door Vinny »

Een voorbeeld van de verzakelijking van de betrekkingen. Vroeger werd dit opgelost met een flesje wijn in de inktpot. Die tijden zijn voorbij :)
Vergeet niet uit te loggen als u het forum verlaat of overstapt naar een andere website
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 13 gasten