Pagina 1 van 1

Nationale actiedag België 29 maart

Geplaatst: ma 22 mar 2021, 09:52
door Suus
Op maandag 29 maart wordt in België een nationale actiedag gehouden door de vakbonden. Op de nationale actiedag wordt geprotesteerd dat de werkgevers een aanbod van slechts 0,4% boven de verplichte automatische loonsverhoging mogen doen.

De socialistische en christelijke vakbonden bij NMBS, De Lijn, MIVB en TEC hebben op basis daarvan voor deze een stakingsaanzegging van 24 uur (28 maart 22:00 tot 29 maart 22:00) ingediend. Het is aannemelijk dat er op deze dag daarom amper tot geen openbaar vervoer zal zijn in geheel België.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/03/16 ... ag-van-29/

Re: Nationale actiedag België 29 maart

Geplaatst: ma 22 mar 2021, 09:57
door waldo79
Het was ook al te lang geleden dat er gestaakt is.

Re: Nationale actiedag België 29 maart

Geplaatst: ma 22 mar 2021, 11:06
door VIRM
Geen idee hoe het Belgisch OV er bij zit, maar als zij net zo presteren als de Nederlandse OV-sector en overeind worden gehouden door Coronasteun, lijkt mij dit geen goed moment om te gaan staken.

Re: Nationale actiedag België 29 maart

Geplaatst: ma 22 mar 2021, 12:24
door dennistd
Er is dus al een automatische loonsverhoging voor heel België (?), en werkgevers mogen niet meer dan 0,4% daarboven gaan? Dus als het heel slecht gaat (al jaren) moet er toch loonsverhoging plaatsvinden en als het heel goed gaat mag er geen te grote loonsverhoging plaatsvinden? Ik vond België altijd al een raar land, maar het wordt steeds aparter :')

Re: Nationale actiedag België 29 maart

Geplaatst: ma 22 mar 2021, 13:24
door Dennenboom
Maar er is hoop. De sociaaldemocratische SP.A is hernoemd in "Vooruit" en wil nadenken over hoe men van hun land (België of Vlaanderen?) "het beste ter wereld" kan maken. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/03/21 ... t-vooruit/

Re: Nationale actiedag België 29 maart

Geplaatst: ma 22 mar 2021, 15:02
door quakkerillo
VIRM schreef: ma 22 mar 2021, 11:06 Geen idee hoe het Belgisch OV er bij zit, maar als zij net zo presteren als de Nederlandse OV-sector en overeind worden gehouden door Coronasteun, lijkt mij dit geen goed moment om te gaan staken.
De Lijn lijdt gewoonlijk al zware verliezen door alle slecht georganiseerde buslijntjes van hot naar her via elke verkaveling. NMBS wordt momenteel redelijk gebruikt nog. Volgens mij spraken ze over ongeveer 50% van normaal dacht ik ergens gelezen te hebben. MIVB vervoert ook minder, maar de meeste bussen en trams die ik zie rijden toch aan 75% bezetting of meer tov normaal. TEC kan ik weinig over zeggen hier.

Re: Nationale actiedag België 29 maart

Geplaatst: ma 22 mar 2021, 15:42
door Suus
dennistd schreef: ma 22 mar 2021, 12:24 Er is dus al een automatische loonsverhoging voor heel België (?), en werkgevers mogen niet meer dan 0,4% daarboven gaan? Dus als het heel slecht gaat (al jaren) moet er toch loonsverhoging plaatsvinden en als het heel goed gaat mag er geen te grote loonsverhoging plaatsvinden? Ik vond België altijd al een raar land, maar het wordt steeds aparter :')
Er is in België een gezondheidsindex, de huidige samenstelling daarvan komt uit 2006. De waarde daarvan wordt elke maand vastgesteld door het statistisch bureau. Als de gemiddelde waarde van de index over laatste vier maanden boven een spilgetal vastgesteld in de landelijke CAO uitkomt, moeten de lonen met een eveneens vastgesteld percentage binnen twee maanden verhoogd worden. De verwachting is dat deze loonindexering in 2021 en 2022 2,8% gaat bedragen. Daarnaast staat in veel CAO's nog dat er vrije ruimte is voor extra loonsverhoging. Daarvoor wordt door de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven een rapport opgesteld, waarvan van de uitkomst sinds enige jaren door de regering een marge van 0,5% afgetrokken wordt. Daardoor is de loonruimte deze periode heel erg beperkt. De vakbond loopt nu vooral tegen die veiligheidsmarge van 0,5% te hoop.

Het systeem van loonindexering is in Nederland in 1982 en in Frankrijk in 1983 afgeschaft. Zover bekend heeft alleen Luxemburg een vergelijkbaar stelsel voor een landelijke automatische loonindexering.

Re: Nationale actiedag België 29 maart

Geplaatst: di 23 mar 2021, 21:25
door Vinny
Ik neem aan dat het gaat om beroepen in de (semi)-publieke sector?

Ik snap de achterliggende reden wel; in de dienstensector en specifiek bij overheidsdiensten is het moeilijker om de arbeidsproductiviteit te verhogen dan bij het bedrijfsleven. Door een automatische koppeling gaan de lonen dan niet te ver achter lopen. Aan de andere kant is het precies de reden dat het moderniseren van overheidsdiensten in landen als België wat trager gaat: de vakbonden willen dat niet want dan kunnen er banen verloren gaan en zou de werkloosheid op kunnen lopen. Hiermee negeren ze volkomen dat het verbeteren van de productiviteit juist ruimte kan bieden voor meer investeringen. Kijk bijvoorbeeld naar het OV in Nederland: door de loketten te sluiten en op onbelangrijke spoorlijnen over te gaan op éénmansbediening kost de exploitatie minder en ontstaat er meer financiële ruimte om de dienstverlening zelf te verbeteren. Daar heeft iedereen meer aan.

Re: Nationale actiedag België 29 maart

Geplaatst: di 23 mar 2021, 21:46
door Suus
Nee, de automatische loonindexatie geldt voor iedereen in België en werkgevers die niet meedoen kunnen een boete krijgen. De vrije loonruimte geldt wel alleen voor de semi-overheid.

Re: Nationale actiedag België 29 maart

Geplaatst: za 27 mar 2021, 10:45
door Vinny
Interessant. Als je iedereen meer geld geeft wordt het vanzelf minder waard. (A)

Re: Nationale actiedag België 29 maart

Geplaatst: za 27 mar 2021, 12:20
door Karl
Dat is toch net het idee? Zo worden bestedingen aangejaagd. Op lange termijn lijkt het me weinig duurzaam, maar dat is weinig relevant als je als politicus voor een beperkt aantal jaar in het pluche zit.

Re: Nationale actiedag België 29 maart

Geplaatst: za 27 mar 2021, 15:54
door Vinny
Even voor de helderheid (wel heel kort door de bocht):
Geld = Goederen + Diensten

Als de hoeveelheid geld groter wordt, maar de hoeveelheid goederen en diensten blijft gelijk dan wordt het geld minder waard (inflatie). Als door bijvoorbeeld technische innovatie er meer goederen komen en er wordt niets aan de hoeveelheid geld gedaan dan wordt het geld juist meer waard (deflatie).