Zugführer on tour #1: Lille & Dunkerque op hoge snelheid? [30 foto's]

Dit is het forumdeel voor jouw mooie foto's. Plaats dus al je reisverslagen hier. Ook overige foto's zijn welkom, mits ze voorzien zijn van een omschrijving waarom je die foto graag wil laten zien.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Zugführer
OVNL-beheerder
Berichten: 3333
Lid geworden op: di 04 dec 2012, 22:52
Locatie: Helmond-Noord

Zugführer on tour #1: Lille & Dunkerque op hoge snelheid? [30 foto's]

Bericht door Zugführer »

Bonjour! Vandaag precies een week geleden ben ik op en neer geweest naar het door Z2N flink gepromote land der Ch'tis en het leek me leuk mijn ervaringen ook eens met jullie te delen.
Eigenlijk heb ik veel meer met Duitstalig gebied dan met Franstalig gebied, maar het was zeker leuk om weer eens in Frankrijk te zijn. Het is alweer een tijd geleden dat ik een plezierreisje met de trein maakte en nog langer geleden dat ik tijdens zo'n reisje enigszins fatsoenlijke foto's kon maken, maar begin november veranderde dat opeens. Omdat er vanwege de movember actie Thalys tickets voor 11 euro gekocht konden worden besloot ik spontaan een retourtje Lille te kopen. Bovendien regelde ik een nieuw fototoestel, dat ik tijdens dat reisje dan maar eens uit kon gaan proberen. Met name bij de donkere foto's zitten er nog wat onscherpe plaatjes tussen, ik moet dus nog even oefenen :mrgreen:

Vanwege de beperkte voorbereidingstijd die ik had besloot ik er niet een al te moeilijk reisje van te maken en naast Lille enkel naar Dunkerque te gaan. Onderstaand kaartje is mijn route. Zoals je meteen al ziet ging niet alles helemaal volgens planning, vandaar de titel, maar daar over later meer ;)
Afbeelding

Op maandag 30 november gaat om 5.15 de wekker in mijn residentie te Eindhoven, zodat ik een kwartiertje later naar het station kan aanlopen. Daar koop ik dit toepasselijke "ontbijt" in de nieuwe stationstunnel :mrgreen:
Daarmee stap ik om 6 uur de intercity naar Den Haag in.
AfbeeldingBreakfast in intercity to Rotterdam by Zugführer, on Flickr

Geheel volgens dienstregeling arriveren we in Rotterdam. Om er zeker van te zijn dat ik mijn Thalys niet ga missen heb ik een trein eerder genomen, zodat ik nu wat tijd op moet vullen in Rotterdam. Dat wordt een ochtendwandelingetje rond het station dus. Tot mijn verbazing werkt de barcode op mijn e-ticket ook voor het open maken van de poortjes, er lijkt zowaar over nagedacht te zijn.
AfbeeldingRotterdam Central train station by Zugführer, on Flickr

Onder de stationskap staat thalys 9391 op het punt naar Amsterdam te vertrekken. Niet veel later komt ook mijn Thalys aan.
AfbeeldingThalys 9391 at Rotterdam train station by Zugführer, on Flickr

Op hoge snelheid rijden we naar Antwerpen, iets langzamer vervolgen we onze weg naar Brussel en dan gaat het mis. Door koperdiefstal rijden er de komende uren geen treinen over de HSL tussen Brussel en Lille, dus moeten we de trein in Brussel verlaten. Deze posters zijn blijkbaar direct geprint om de reizigers te informeren.
Afbeelding"Service update" message at Bruxelles Midi by Zugführer, on Flickr

Dit hek moet er voor zorgen dat niemand zonder controle naar de sporen 3 t/m 6 kan (waar de hogesnelheidstreinen vertrekken), vanwege "terreurdreiging niveau 4", hoewel die bij mijn weten enkele dagen eerder al was ingetrokken.
AfbeeldingFence at Bruxelles Midi by Zugführer, on Flickr

Gelukkig kan er omgereisd worden en dat is nog helemaal niet zo erg, aangezien het toch een plezierreisje was.
Op de perrons van Brussel-Zuid staan elektronische informatieborden die op verzoek de route van de trein laten zien. Dit is dus de IC die ik ga nemen, tot Gent-Sint-Pieters.
AfbeeldingElectronic information stand at Bruxelles Midi by Zugführer, on Flickr

In Gent stap ik over op de IC naar Lille. Hier komt hij binnen terwijl links de tegentrein naar Antwerpen vertrekt.
AfbeeldingIntercity train to Poperinge/Lille at Gent Sint-Pieters by Zugführer, on Flickr

Het schiet niet echt op, het is vooral stilstaan met deze trein. In zowel Kortrijk als Moeskroen staan we minutenlang te wachten tot we weer mogen vertrekken.
Met 2 uur vertraging bereiken we alsnog Lille. In plaats van Lille Europe kom ik nu aan op station Lille Flandres, wat ik persoonlijk een stuk mooier vind ;)
AfbeeldingTrain station Lille Flandres by Zugführer, on Flickr

Ik twijfel even of ik nog wel naar Dunkerque ga, zoals oorspronkelijk mijn plan was, nu ik 2 uur minder heb. Ik besluit toch te gaan en loop daarom naar Lille Europe waar ik een kaartje uit de kaartautomaat weet te toveren. Hier de weg van Lille Flandres naar Lille Europe, ter hoogte van het onderbroken dak op de achtergrond is de ingang.
AfbeeldingRoad to train station Lille Europe by Zugführer, on Flickr

Ik heb een klein uurtje, dus loop nog even rond tussen beide stations. Daar ontdek ik onder andere deze oude stadspoort, de Porte de Roubaix, gebouwd in 1620 en - interessant voor dit forum - aan het eind van de 19e eeuw zijn de twee zijdoorgangen gemaakt, zodat de tram door de poort kon. Inmiddels is dat ook weer verleden tijd en herinneren alleen de rails in de straat nog aan het tramverleden. Tegenwoordig rijdt er nog een tram die bij Lille Europe onder de grond gaat en ondergronds eindigt bij Lille Flandres, hier vlakbij dus.
AfbeeldingPorte de Roubaix, Lille by Zugführer, on Flickr

Verder loop ik even binnen in Euralille, het grote winkelcentrum tussen het gare de Flandres en gare Europe in. Daarvoor moet overigens wel eerst ieders bagage gecontroleerd worden, naar aanleiding van de aanslagen in Parijs?
AfbeeldingShopping centre Euralille between Flandres and Europe station by Zugführer, on Flickr

Ik keer terug naar station Europe en bewonder de driedimensionale muurschilderingen in de metrotoegang.
AfbeeldingWall paintings at Lille Europe by Zugführer, on Flickr

En dan staat mijn "TER à Grande Vitesse" naar Dunkerque klaar. Voor zover ik het begrijp wordt er 3 keer per dag een TGV treinstel ingezet om op en neer te rijden naar onder andere Dunkerque, tegen TER-tarief. Ik snap niet helemaal hoe dat kostendekkend kan zijn, want het is behoorlijk leeg in de trein. Het gaat wel lekker snel, in een half uur bereiken we Dunkerque. Er komt geen personeel langs, mijn kaartje had ik net zo goed niet kunnen kopen :p
Afbeelding"TER à Grande Vitesse" to Dunkerque at Lille Europe by Zugführer, on Flickr

In Dunkerque staat dit hilarische busje voor het station.
AfbeeldingGruau Microbus at Dunkerque train station by Zugführer, on Flickr

Ik maak echter geen gebruik van de bus, maar ga te voet richting strand. Onderweg maak ik verschillende foto's, voor een sfeerimpressie van Dunkerque kun je de spoiler openen ;)
Spoiler: show
AfbeeldingDunkerque, Monument des Fusiliers Marins by Zugführer, on Flickr
AfbeeldingDunkerque, Église Saint-Éloi by Zugführer, on Flickr
AfbeeldingDunkerque, beffroi (bell tower) by Zugführer, on Flickr
AfbeeldingDunkerque, Mairie (town hall) by Zugführer, on Flickr
AfbeeldingDunkerque, tour du Leughenaer by Zugführer, on Flickr
AfbeeldingDunkerque, Jardin des Sculptures by Zugführer, on Flickr
AfbeeldingDunkerque, bridge between FRAC and beach by Zugführer, on Flickr
AfbeeldingDunkerque, Operation Dynamo Memorial by Zugführer, on Flickr
Op het strand zijn hekjes geplaatst, ik vermoed om het totaal wegwaaien van het hele strand tegen te gaan, er waait behoorlijk veel zand de zee in vandaag.
AfbeeldingMalo-les-Bains, sand walls, probably to prevent sand loss by Zugführer, on Flickr
Het waait stevig en het dreigt te gaan regenen, maar het is nog net even droog als ik "Malo les bains, la plus belle plage du nord" bereik. Ik heb weinig Noord-Franse stranden gezien, dus of het klopt kan ik eigenlijk niet beoordelen.
AfbeeldingMalo-les-Bains by Zugführer, on Flickr

Het strand, vlak voor het begint te regenen. Aan het zand kun je zien hoe hard het waait :)
AfbeeldingMalo-les-Bains, beach by Zugführer, on Flickr

Echt lekker weer is het niet, dus keer ik weer om naar het station. Hier kun je een potje minigolf spelen...
AfbeeldingMalo-les-Bains, Abandoned minigolf by Zugführer, on Flickr

Vlak voor het station kom ik dit aparte gebouw nog tegen, de ingang helemaal dichtgemetseld. Aan de naam op de gevel te zien een soort zwembad, maar het is absoluut onmogelijk gemaakt er binnen te komen.
Thuis doe ik even wat research en vind dan onder andere dit filmpje - Les Bains Dunkerquois van binnen, in de huidige toestand. Een echte lost place dus.
AfbeeldingDunkerque, Les Bains Dunkerquois by Zugführer, on Flickr

En zo bereik ik het station van Dunkerque weer. Helaas staan er veel auto's voor en wordt er net een glazen deur gerepareerd.
AfbeeldingDunkerque train station by Zugführer, on Flickr

Het kleine, maar overdekte busstation voor het station van Dunkerque.
AfbeeldingDunkerque bus station by Zugführer, on Flickr

Ik keer terug naar Lille met de "normale" TER, die dubbel zo lang doet over de reis, namelijk 1 uur en 6 minuten, tegenover de 33 minuten op de heenweg. Op de foto staat slechts een deel van het personeel, er zit een man of 6 op dit kleine treintje.
AfbeeldingTER to Lille at Dunkerque train station by Zugführer, on Flickr

Even na vieren bereik ik Lille weer. Tijd voor een stadswandeling, voor het donker is, onder andere langs deze stadspoort: de Porte de Paris
AfbeeldingLille, Porte de Paris by Zugführer, on Flickr

Dan gaat de zon al onder, maar ook in het donker is het wel mooi in de stad. Kerstmarkten blijken niet voorbehouden aan Duitse steden.
AfbeeldingLille, Christmas market by Zugführer, on Flickr

Er is zelfs een reuzenrad neergezet :')
AfbeeldingLille, ferris wheel at christmas market by Zugführer, on Flickr

Nog een doorkijkje over de Rue Faidherbe naar het Gare de Flandres.
AfbeeldingLille, Rue Faidherbe by Zugführer, on Flickr

En ik keer nog even terug naar dat station, de trein in het midden van de foto deed qua volheid niet onder voor de gemiddelde Nederlandse forenzentrein :o
AfbeeldingTrain station Lille Flandres by Zugführer, on Flickr

Ik kom mijn tijd prima door en besluit dat ik nog een keer naar Lille moet, want een deel van de stad heb ik nog helemaal niet gezien. Ik kom Euralille nog een keer binnen voor het eigenlijke doel van de dag: ik koop twee flessen Ch'ti - het bier dat genoemd is naar de inwoners van deze streek - in de grootste Carrefour die ik in tijden heb gezien. Dan is het 7 uur en staat mijn trein alweer op het punt te vertrekken.
AfbeeldingDeparture board Thalys 9975 at Lille Europe by Zugführer, on Flickr

Dat is 'm, naast een Frans broertje.
AfbeeldingThalys 9975 at Lille Europe by Zugführer, on Flickr

Dit leek me een toepasselijk biertje voor in de Thalys, één of ander vies exportbiertje dat Grolsch voor de Franse markt blijkt te maken :mrgreen:
AfbeeldingAmsterdam Navigator at Thalys 9975 by Zugführer, on Flickr

Het gaat weer lekker snel naar Brussel, dan weer wat langzamer naar Antwerpen en dan... huh, we rijden niet over de HSL. Als we bijna bij de grens zijn wordt de omroep wakker. We mogen niet over de HSL vanwege de harde wind, natuurlijk, daardoor zal het "wat langer" gaan duren.
In Lage Zwaluwe worden we aan de kant gezet en blijven we zo'n half uur stil staan. Het enige omroepbericht gedurende dit half uur luidt "Dames en heren, wij staan stil voor een rood sein. Voor uw eigen veilgheid verzoeken wij u niet te trachten de buitendeuren te openen" :') :')

Met een uur vertraging bereiken we Rotterdam Centraal weer, het zit me niet mee vandaag. Met een sprintje naar het poortje - check uit met barcode, keer om, check in met ov-chipkaart - ben ik nog ruim op tijd om mijn gereedstaande intercity naar Utrecht te fotograferen.
AfbeeldingIntercity 583 to Groningen at Rotterdam Central Station by Zugführer, on Flickr

In Utrecht stap ik met alweer een sprintje over op de sprinter naar Maarssen en zo bereik ik rond 11 uur mijn tweede residentie na een lange dag. Bedankt voor je aandacht en misschien komt er nog wel eens een vervolg, met betere foto's :Y
OV-kilometers 2015: 21.564 km | 2016: 17.865 km | 2017:15.751 km | 2018: 31.044 km | 2019: 26.639 km | 2020: 14.780 km
Gebruikersavatar
Z2N
Donateur
Berichten: 11369
Lid geworden op: za 10 mar 2012, 23:51
Locatie: Zeist

Re: Zugführer on tour #1: Lille & Dunkerque op hoge snelheid? [30 foto's]

Bericht door Z2N »

Hoeveel negatief Karma kan je op één dag hebben zeg... :X

Maar verder: mooi verslag in een voor mij nu al aardig bekende regio (alhoewel Dunkerque nog op mijn to do-lijstje staat). En tsja, die Carrefour in Euralille is dan wel gigantisch groot (als je wil kan je makkelijk 1,5 uur doen over je boodschappen), maar ik merk het ondertussen op als ze de schapindeling veranderd hebben. :')
Acla da Fontauna, fermada sin damonda.
Flickr!
Milco
OVNL-beheerder
Berichten: 6772
Lid geworden op: ma 13 jul 2009, 23:07
Locatie: Almere
Contacteer:

Re: Zugführer on tour #1: Lille & Dunkerque op hoge snelheid? [30 foto's]

Bericht door Milco »

Leuk verslag! (y)
Medewerker Verloning bij RGF Staffing The Netherlands.

Mijn websites:
http://ov-almere.weebly.com/ --> update: 28-11-2021
http://www.youtube.com/ovinalmere1 --> update: 18-08-2021
http://ov-almere.weebly.com/keolis-almere.html
Gebruikersavatar
Aking
Donateur
Berichten: 15598
Lid geworden op: do 13 mar 2008, 10:20
Locatie: Utca030
Contacteer:

Re: Zugführer on tour #1: Lille & Dunkerque op hoge snelheid? [30 foto's]

Bericht door Aking »

Zugführer schreef:Vlak voor het station kom ik dit aparte gebouw nog tegen, de ingang helemaal dichtgemetseld. Aan de naam op de gevel te zien een soort zwembad, maar het is absoluut onmogelijk gemaakt er binnen te komen.
Thuis doe ik even wat research en vind dan onder andere dit filmpje - Les Bains Dunkerquois van binnen, in de huidige toestand. Een echte lost place dus.
:') gemiste kans weer!

Verder leuk tripje :Y
WorldonRails.nl alles over Internationale treinreizen
Gebruikersavatar
Zugführer
OVNL-beheerder
Berichten: 3333
Lid geworden op: di 04 dec 2012, 22:52
Locatie: Helmond-Noord

Re: Zugführer on tour #1: Lille & Dunkerque op hoge snelheid? [30 foto's]

Bericht door Zugführer »

Tsja, ik heb geen idee hoe die persoon daar binnen is gekomen, zoals je in het filmpje rond 0:55 kunt zien gaat hij door de dichtgemetselde ingang heen :p
Z2N schreef:die Carrefour in Euralille is dan wel gigantisch groot (als je wil kan je makkelijk 1,5 uur doen over je boodschappen), maar ik merk het ondertussen op als ze de schapindeling veranderd hebben. :')
Het koste me nog behoorlijk wat tijd om de bierafdeling te vinden, om er daarna achter te komen dat er vlak voor de kassa's helemaal links een soort Ch'ti tent stond :')
En mijn tas moest op slot met een plastic zipbandje, waardoor ik mijn aankopen niet in een tas kon doen. Zag ik er zo verdacht uit, of moet jij dat ook altijd?

Bedankt voor jullie reacties *O*
OV-kilometers 2015: 21.564 km | 2016: 17.865 km | 2017:15.751 km | 2018: 31.044 km | 2019: 26.639 km | 2020: 14.780 km
Etienne
Donateur
Berichten: 6899
Lid geworden op: vr 26 dec 2008, 14:01
Locatie: Gouda
Contacteer:

Re: Zugführer on tour #1: Lille & Dunkerque op hoge snelheid? [30 foto's]

Bericht door Etienne »

Leuk verslag
Elke dag van de slaapkamer via de woonkamer naar de studeerkamer

Kijk ook eens op mijn wandelwebsite voor wandelverslagen en bijbehorende foto's of kijk op mijn wandelblog over het wandelen op de GR5 (Grande Randonee 5)
Accelerat
Berichten: 53
Lid geworden op: ma 23 nov 2015, 22:01
Locatie: Alberta, Canada

Re: Zugführer on tour #1: Lille & Dunkerque op hoge snelheid? [30 foto's]

Bericht door Accelerat »

Tof verslag! Die TERGV staat al bijna 10 jaar op m'n to-do lijstje.
Να πάμε, върви, живей!
Gebruikersavatar
Meltrain
Donateur
Berichten: 17847
Lid geworden op: wo 12 mar 2008, 21:29
Locatie: Rotterdam (Lombardijen)

Re: Zugführer on tour #1: Lille & Dunkerque op hoge snelheid? [30 foto's]

Bericht door Meltrain »

Leuk verslag. :D
Zugführer schreef: Met een uur vertraging bereiken we Rotterdam Centraal weer, het zit me niet mee vandaag. Met een sprintje naar het poortje - check uit met barcode, keer om, check in met ov-chipkaart - ben ik nog ruim op tijd om mijn gereedstaande intercity naar Utrecht te fotograferen.
Dat hoeft niet hoor, met zo'n barcode-ticket hoef je niet uit te checken (je hebt immers toch vooraf betaald) en op verschillende perrons in Rotterdam staan OV-Chipkaartlezers om in te checken voor internationale reizigers. Er is dus echt wel over nagedacht. :wink:
Zugführer schreef: En mijn tas moest op slot met een plastic zipbandje, waardoor ik mijn aankopen niet in een tas kon doen. Zag ik er zo verdacht uit, of moet jij dat ook altijd?
Bij de Carrefour in Caen werd mijn rugzak ook altijd dichtgemaakt met zo'n bandje. Ik denk dus dat ze het overal doen.
Elke dag van de slaapkamer naar de woonkamer en terug.
Af en toe komt daar bovenop een reis van Rlb naar Dvd en terug.
Gebruikersavatar
isadora
Berichten: 5144
Lid geworden op: zo 13 nov 2011, 14:14

Re: Zugführer on tour #1: Lille & Dunkerque op hoge snelheid? [30 foto's]

Bericht door isadora »

Allereerst Zugführer, foto nummer één,....werkelijk schitterend.
En dan, het begint er op te lijken, dat dit topic de blinkende parel van het forum aan het worden is.
Afgelopen week al eerder verrast door een ander verslag van een nieuwkomer nota bene, SvMp.
Het lijkt, alsof zulke fraaie voorbeelden afstralen op de resultaten van anderen, en dat valt te prijzen.

Vooral de foto's in jouw verslag vind ik er uit springen. Ze vertellen eigenlijk bijna allemaal hun eigen verhaaltje.
Uiteraard was je verhaal ook niet verkeerd, ik heb me niet verveeld in ieder geval.

Ga zo door!!!!!! :pos: :pos: :pos:
I used to think that my life was a tragedy, but now I realise, its a fucking comedy ; )
Accelerat
Berichten: 53
Lid geworden op: ma 23 nov 2015, 22:01
Locatie: Alberta, Canada

Re: Zugführer on tour #1: Lille & Dunkerque op hoge snelheid? [30 foto's]

Bericht door Accelerat »

Meltrain schreef:
Zugführer schreef: En mijn tas moest op slot met een plastic zipbandje, waardoor ik mijn aankopen niet in een tas kon doen. Zag ik er zo verdacht uit, of moet jij dat ook altijd?
Bij de Carrefour in Caen werd mijn rugzak ook altijd dichtgemaakt met zo'n bandje. Ik denk dus dat ze het overal doen.
Dat is vrij algemeen in grote Franse supermarkten. Ik was verbaasd toen dat niet nodig bleek te zijn in een buitenwijk van Marseille eerder deze herfst, de security merkte toen op 'dat ze in Marseille niet zulke moeilijkdoeners zijn'. :lol:
Να πάμε, върви, живей!
Gebruikersavatar
Daniel
OVNL-bestuurslid
Berichten: 36341
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:29
Locatie: Amersfoort
Contacteer:

Re: Zugführer on tour #1: Lille & Dunkerque op hoge snelheid? [30 foto's]

Bericht door Daniel »

Leuk verslag, maar wat een enorme hoeveelheid pech met vertragingen voor één dag zeg.
Schapekop in de Keistad
Dagelijks Amersfoort - Veenendaal-De Klomp en weer terug...

Mijn foto's: https://www.flickr.com/dbleumink/
Gebruikersavatar
Zugführer
OVNL-beheerder
Berichten: 3333
Lid geworden op: di 04 dec 2012, 22:52
Locatie: Helmond-Noord

Re: Zugführer on tour #1: Lille & Dunkerque op hoge snelheid? [30 foto's]

Bericht door Zugführer »

Accelerat schreef:Tof verslag! Die TERGV staat al bijna 10 jaar op m'n to-do lijstje.
Rijdt ie al zo lang ja :o Het is echt een beetje een maffe trein. Ik had wel eerder gehoord van TGV's die opengesteld waren voor TER tarief, maar dat er echt een treinstel op en neer pendelde van Lille Europe naar Dunkerque zonder tussenstop zonder dat het een uitloper was van een trein uit Parijs of zo wist ik niet. Kan het je wel aanraden in ieder geval :)
Meltrain schreef: Dat hoeft niet hoor, met zo'n barcode-ticket hoef je niet uit te checken (je hebt immers toch vooraf betaald) en op verschillende perrons in Rotterdam staan OV-Chipkaartlezers om in te checken voor internationale reizigers. Er is dus echt wel over nagedacht. :wink:
Ah, dat wist ik niet. De enige reden dat ik door het poortje op en neer ging was omdat ik niet wist dat ik ook ergens anders in kon checken.
Daniel schreef:Leuk verslag, maar wat een enorme hoeveelheid pech met vertragingen voor één dag zeg.
De totale vertraging kwam inderdaad op zo'n 3 uur uit ja :')

Leuk dat jullie zo enthousiast zijn :D
OV-kilometers 2015: 21.564 km | 2016: 17.865 km | 2017:15.751 km | 2018: 31.044 km | 2019: 26.639 km | 2020: 14.780 km
waldo79
Donateur
Berichten: 6050
Lid geworden op: do 13 mar 2008, 14:00
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Zugführer on tour #1: Lille & Dunkerque op hoge snelheid? [30 foto's]

Bericht door waldo79 »

Ik heb genoten van je verslag.
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten