OVNL is terug! Lees voor meer uitleg en veelgestelde vragen dit topic.

Op stap in het Elbedal en een beetje Polen [87]

Dit is het forumdeel voor jouw mooie foto's. Plaats dus al je reisverslagen hier. Ook overige foto's zijn welkom, mits ze voorzien zijn van een omschrijving waarom je die foto graag wil laten zien.
Plaats reactie
Timon91
Berichten: 722
Lid geworden op: ma 29 jun 2009, 14:24
Locatie: Arnhem

Op stap in het Elbedal en een beetje Polen [87]

Bericht door Timon91 »

Achteraf gezien is de reis naar Saudi-Arabië precies op tijd geweest, want nog geen twee weken na mijn terugkomst ging de boel daar op slot en begon de coronacrisis zich ook in Nederland te ontvouwen. Het was geen periode om op reis te gaan en op wat rondfietsen in de buurt na ben ik de stad eigenlijk nauwelijks uit geweest. Inmiddels is er al wat meer mogelijk en aangezien mijn vriendin en ik de laatste twee weken van juni al als zomervakantie hadden opgenomen kwam de grensopening van 15 juni eigenlijk wel heel goed uit. We hadden behalve de NJ Düsseldorf-Wien nog niets geboekt, maar het plan was een tripje richting Hongarije/Slovenië/Kroatië. De NJ reed op onze vertrekdatum nog niet, dus storneren bij de ÖBB kon zonder gezeur. Overigens kan storneren bij de ÖBB alleen telefonisch, wat best een gedoe is als je geen vaste lijn hebt. Veel providers hebben buitenlandse servicenummers geblokkeerd en het social media team van de ÖBB ging hun best voor me doen, maar heb ik nooit meer wat van vernomen. Uiteindelijk heb ik wat Skype krediet gekocht en is het op die manier gelukt om ze te bellen :')

Enfin, waar dan wel heen? Buiten Europa hebben we nog niet veel te zoeken, een vliegreis lijkt me ook niet bepaald fijn op het moment. Zin in hele dagen treinen met een stuk vaatdoek voor m'n snufferd had ik niet en mijn vriendin wou graag weer een keer naar haar familie toe (ons geplande tripje met Pasen ging uiteraard niet door), dus de conclusie was al gauw "oostwaarts en met de auto". Het plan werd al gauw de Sächsische Schweiz, ten zuidoosten van Dresden, omdat dat mooi op de route richting Polen ligt en het ons allebei wel tof leek. Een kleine sidenote: iemand in het reisgezelschap die de Duitse taal niet machtig is had moeite met deze naam onthouden, het ezelsbruggetje "Sex-Shisha-Scheiß" komt aardig in de buurt :mrgreen: De Poolse grens bleef echter lang gesloten, zodat we tot een paar dagen voor vertrek niet wisten of ik wel mee zou mogen Polen in. Het alternatief was geweest dat mijn vriendin met de auto alleen op en neer zou rijden naar haar familie en dat ik vanuit Görlitz mezelf een paar dagen in het oosten van Duitsland zou vermaken - maar het bleek uiteindelijk gelukkig allemaal te kunnen :)

1. Veel rijden dus en op zaterdag 13 juni (stiekem eigenlijk twee dagen te vroeg :X) begaven we ons richting Dresden. Op de A38 nabij Göttingen hebben we het laatste gele kenteken op een auto gezien tot in het Sauerland op de terugweg (!), maar de A38 is überhaupt vrij leeg.

Afbeelding
A38 in the middle of Germany by Timon91, on Flickr

2. Mooie Geräte naast de weg.

Afbeelding
Mining equipment next to the A38 by Timon91, on Flickr

3. Vanaf Dresden gaat het dan een klein stukje richting Praha en daarna vanaf Pirna binnendoor. Hier rijden we in Königstein, wat later ook nog terugkomt.

Afbeelding
Driving in Königstein, Sächsische Schweiz by Timon91, on Flickr

We vinden onze paar dagen ervoor geboekte Ferienwohnung in een gehucht genaamd Kleingießhübel zonder problemen, 's avonds lopen we een rondje in het dorp. Het is drukkend warm, maar later onweert het flink en dat koelt de boel wel wat af. We hebben hier vijf nachten en willen veel gaan lopen in de Sächsische Schweiz, wat een prachtig gebied blijkt te zijn. We hebben lokaal redelijk wat van de trein gebruik gemaakt dus de foto's van het gebied zijn afwisselend OV en niet-OV ;) Voor de oriëntatie staat hier een kaartje van het gebied met een aantal stations en plekken erop aangegeven ;)

4. De eerste dag hebben we geen zin om ergens heen te rijden dus gaan we vanuit Kleingießhübel lopen. Het is zwaar bewolkt en redelijk afgekoeld, maar voor het gevoel is de luchtvochtigheid 9000% :') Het geeft spookachtige beelden in het bos :D

Afbeelding
Foggy forest, Sächsische Schweiz by Timon91, on Flickr

5. De Sächsische Schweiz staat vol met "Steine": rotspuisten die boven het landschap uitsteken en vanaf waar je vaak schitterende uitzichten hebt. De Kleiner Zschirnstein ligt naast Kleingießhübel, maar het uitzicht valt vandaag wat tegen :')

Afbeelding
Foggy view at the Kleiner Zschirnstein by Timon91, on Flickr

6. Na een stevige bui zijn we bij een paadje op de grens met Tsjechië aangekomen. We dalen over dit pad af naar de Elbe en het blijkt een schitterend paadje te zijn :D

Afbeelding
German border post on the Czech border by Timon91, on Flickr

7. Mooie salamander.

Afbeelding
Colourful salamander by Timon91, on Flickr

8. Even met de sluitertijd spelen, maar net niet scherp ;) Het riviertje is de grens, links Tsjechië en rechts Duitsland.

Afbeelding
Waterfall on the German-Czech border by Timon91, on Flickr

9. Het paadje loopt afwisselend links en rechts van het riviertje, door de regen is het beekje wat aangezwollen en is het oversteken soms even een stukje springen.

Afbeelding
Path along the German-Czech border by Timon91, on Flickr

10. Soms groeit een boom op een steen en als de boom vervolgens omvalt heb je een grappig gezicht :mrgreen:

Afbeelding
Fallen tree in the Sächsische Schweiz by Timon91, on Flickr

11. Na een laatste stukje stevig dalen over een semi-officieel paadje komen we bij de rivier. De spoorlijn Dresden-Praha loopt hier naast de rivier en heb ik al meerdere malen bereden met doorgaande treinen. Iedereen die dit stuk wel eens heeft afgelegd weet wel dat het stuk langs de Elbe een schitterende rit is. Hier het grenspunt Schöna(Gr), het ovalen bordje geeft de Tsjechische grens aan.

Afbeelding
Border point Schöna(Gr) near Schöna/Dolní Žleb by Timon91, on Flickr

12. In de spoorlijn zijn meerdere van dit soort viaducten ingebouwd als afvoer voor de berghellingen bij stortregens - anders kan het water niet weg. Hier stroomt het grensriviertje de Elbe in en gebruiken wij het om naar de andere kant van het spoor te komen.

Afbeelding
Border point Schöna(Gr) near Schöna/Dolní Žleb by Timon91, on Flickr

13. Tijd voor een pauze. We staan hier in Tsjechië, officieel illegaal. Mijn vriendin mag als Poolse zonder problemen Tsjechië in, maar ik als Nederlander heb op het moment van reizen officieel nog een negatieve coronatest nodig. Controle is er niet, maar we willen niet de goden verzoeken en zijn Tsjechië niet verder dan 20 meter in geweest. Hier kijken we Tsjechië in, richting station Dolní Žleb, het eerste station in Tsjechië.

Afbeelding
Elbe (Labe) and railway near Dolní Žleb by Timon91, on Flickr

14. De grens zelf. We staan hier op de Elberadweg, de fietsroute langs de Elbe.

Afbeelding
Czech-German border near Schöna/Dolní Žleb by Timon91, on Flickr

15. We gaan hier 30 jaar terug de tijd in :mrgreen:

Afbeelding
Czechoslovak border post by Timon91, on Flickr

16. We lopen terug Duitsland in, richting station Schöna. De rivier ziet er spookachtig uit in de mist.

Afbeelding
View of the Elbe near Schöna/Hřensko by Timon91, on Flickr

17. De Elbe is hier voor een paar kilometer de grens, aan de overkant ligt het dorpje Hřensko. Hier is een populaire markt en een mooie kloof. Station Schöna is het laatste station in Duitsland en het eindpunt van de S-Bahn Dresden, rondom het station liggen slechts een paar huizen. De meeste reizigers steken met het pontje de rivier over om naar Hřensko te gaan.

Afbeelding
Hřensko seen from Schöna by Timon91, on Flickr

18. Na een korte pauze gaan we onder het spoor door om terug te keren naar Kleingießhübel. Vanaf Schöna rijdt er elk uur een S-Bahn naar Dresden en elke twee uur een stoptrein Děčín-Bad Schandau-Sebnitz-Rumburk.

Afbeelding
Schöna train station by Timon91, on Flickr

19. Richting Duitsland gekeken. Er is een handjevol reizigers aan het wachten op de S-Bahn richting Dresden, die over een minuut of tien gaat vertrekken.

Afbeelding
Schöna train station by Timon91, on Flickr

20. We hebben geluk: er komt nog een EuroCity voorbijgereden :D Deze komen elke twee uur voorbij, maar stoppen niet in Schöna.

Afbeelding
EuroCity to Kiel at Schöna train station by Timon91, on Flickr

21. Vanaf Schöna gaan we terug landinwaarts. We volgen wat obscure paadjes en staan nog oog in oog met een jong everzwijn, maar halen levend het volgende doel: de Zirkelstein. Het uitzicht vanaf deze mini-Stein is schitterend, de beboste hellingen aan de overkant van het dal bevinden zich in Tsjechië, ergens onzichtbaar daaronder liggen station Schöna, de Elbe en het dorp Hřensko.

Afbeelding
View from the Zirkelstein by Timon91, on Flickr

22. De Zirkelstein van beneden gezien, een stuk minder spectaculair. Zoals je wel kan verwachten zijn er flink steile trappen nodig om de Steine te beklimmen ;)

Afbeelding
Zirkelstein seen from below by Timon91, on Flickr

Na een wandeling die toch wel wat langer was dan we gedacht hadden - zo'n 23-24 km - zijn we terug in Kleingießhübel, tijd voor wat rust :') De tweede dag gaan we weer wandelen, maar ditmaal nemen we eerst de auto en de trein. Bij station Bad Schandau is een groot en gratis parkeerterrein, een prima uitvalsbasis voor deze regio! ;)

23. We gaan eerst met de stoptrein naar Stadt Wehlen, drie stations verderop. Vanaf daar lopen we twee stations terug om zo in Königstein uit te komen. De stoptrein uit Tsjechië (en naar Tsjechië) komt vlak voor vertrek van de S-Bahn op het doorgaande spoor uit om zo nog een aansluiting richting Dresden te geven. Deze stoptrein begint in Děčín en rijdt via Schöna, Bad Schandau, Sebnitz en Dolní Poustevna naar Rumburk (1× per 2 uur).

Afbeelding
Local train to Rumburk at Bad Schandau train station by Timon91, on Flickr

24. De S-Bahn vertrekt vanaf een kopspoortje aan de zijkant, want behalve de stoptrein vanuit Schöna rijdt er aanvullend ook nog 1× per uur een stoptrein vanaf Bad Schandau. Zodoende is er vanaf Bad Schandau een halfuursdienst richting Dresden. Na 13 minuten bacillen likken zijn we in Stadt Wehlen, de S-Bahn vervolgt z'n weg langs de Elbe. De treinen vanuit Schöna en Bad Schandau rijden overigens niet tot Dresden, maar nog verder naar Meißen.

Afbeelding
S-Bahn to Meißen-Triebitschtal at Stadt Wehlen train station by Timon91, on Flickr

25. Met het pontje gaan we naar de overkant (treinkaartje is ook geldig op de pont!), waar oude tijden herleven :mrgreen:

Afbeelding
Karl-Marx-Platz, Stadt Wehlen by Timon91, on Flickr

26. We kopen wat broodjes en beginnen dan aan de wandeling. De overtocht en het zoeken naar een bakkerij heeft wat tijd gekost, aan de overkant zie je de volgende stoptrein alweer aankomen ;)

Afbeelding
Stadt Wehlen by Timon91, on Flickr

27. De bekendste attractie van de Sächsische Schweiz is de Basteibrücke, waar we nu heen lopen. Verder is het gebied vooral bekend van prachtige rotsformaties als deze ;)

Afbeelding
Rathen Felsenwand by Timon91, on Flickr

28. Boven hebben we een fantastisch uitzicht over het Elbedal. Hier kijken we richting Dresden, met aan de overkant van de rivier de spoorlijn en in de verte Stadt Wehlen, waar we vanmorgen uitgestapt zijn.

Afbeelding
View over the Elbe near the Basteibrücke by Timon91, on Flickr

29. De Basteibrücke is druk en overrated. Het punt vanaf waar de bekende plaatjes geschoten zijn is dicht en verder is het geen plek om lang te blijven hangen - van anderhalve meter afstand is hier niet veel sprake.

Afbeelding
Basteibrücke, Sächsische Schweiz by Timon91, on Flickr

30. Beneden ligt Kurort Rathen, inclusief station en pontje naar de overkant. De circustent verziekt de foto een beetje, maar omdat die het uitzicht dusdanig verpestte heb ik het maar wel een plekje in het verslag gegeven :') De grote puist links van de Elbe is de Lilienstein, dat is onze volgende bestemming. Aan de rechterkant van de Elbe zie je de vesting Königstein nog liggen.

Afbeelding
View of Rathen from the Basteibrücke by Timon91, on Flickr

31. Na een drukke en steile afdaling bereiken we Rathen, waar we op een bankje koffie drinken en kijken hoe een overvol pontje zich naar de overkant begeeft :') In de Sächsische Schweiz is het best druk en hebben we kentekens uit heel Duitsland gezien, maar op een paar Tsjechen na geen andere buitenlanders.

Afbeelding
Full ferry, Rathen by Timon91, on Flickr

32. Zoals gezegd is de Lilienstein de volgende beklimming. Deze ligt vlakbij het dorp Königstein, met bijbehorende vesting. In de vesting zelf hadden we niet heel veel trek, maar we hopen wel een mooi uitzicht erop. Waarvan akte! ;)

Afbeelding
View of Königstein from the Lilienstein by Timon91, on Flickr

33. Ingezoomd op het station van Königstein, waar net een stoptrein richting Meißen binnenkomt. De rivier ligt vrij diep in het dal, het blijft een frappant gezicht dat je wel weet waar de rivier is maar je die niet kunt zien ;)

Afbeelding
Königstein train station seen from the Lilienstein by Timon91, on Flickr

34. Richting noorden gekeken, als je heel goed inzoomt kun je het hotel bij de Basteibrücke nog zien liggen - Kurort Rathen is wat beter te herkennen ;)

Afbeelding
View from the Lilienstein by Timon91, on Flickr

35. Rotspartijen bovenop de Lilienstein.

Afbeelding
On top of the Lilienstein by Timon91, on Flickr

36. Na een steile afdaling (pijnlijk voor de benen) en een relaxt overtochtje komen we aan op station Königstein. Hier het pontje en de spoorlijn, waar net een goederentrein voorbijkomt.

Afbeelding
Elbe and railway in Königstein by Timon91, on Flickr

37. We moeten een kwartiertje wachten op de volgende trein, maar hebben wel uitzicht op de Lilienstein ;)

Afbeelding
Königstein train station by Timon91, on Flickr

38. Richting Bad Schandau gekeken. Het perron richting Dresden ligt iets verderop. Bij de automaat kopen we een kaartje, maar het enige stempelapparaat op het perron is kaduuk. Jammer dan, dan stempelen we wel niet :')

Afbeelding
Königstein train station by Timon91, on Flickr

39. Met een paar minuten vertraging komt de stoptrein richting Schöna opdagen. Ik weet dat dit een veel betere foto had kunnen worden als ik meer naar voren was gelopen, maar na bijna 60.000 stappen in twee dagen heb ik daar even geen zin in :') De vesting Königstein staat er in ieder geval nog wel op :')

Afbeelding
S-Bahn to Schöna at Königstein train station by Timon91, on Flickr

40. Na twee lange wandelingen gaan we even een dagje wat rustiger aan doen en wat steden bezoeken. Zowel Meißen als Dresden zijn de moeite waard en direct vanuit Bad Schandau te bereiken, dus dat komt mooi uit :) We nemen dezelfde trein als gisteren, vanaf Bad Schandau naar Meißen kost zo'n uur en twintig minuten.

Afbeelding
Bad Schandau train station by Timon91, on Flickr

41. De S-Bahn richting Meißen-Triebitschtal.

Afbeelding
S-Bahn to Meißen-Triebitschtal at Bad Schandau train station by Timon91, on Flickr

42. Voordat de stoptrein van foto 23 van een dag later binnen kan komen moet er eerst een goederentrein passeren. Het valt op hoe gigantisch veel goederentreinen hier voorbijkomen, met name met auto's. Het zijn vaak 3-4 goederentreinen per uur waarvan er 1-2 met nieuwe auto's van Tsjechië naar Duitsland gaan en leeg weer terugrijden.

Afbeelding
Cargo train at Bad Schandau train station by Timon91, on Flickr

43. Met de S-Bahn stoppen we voor het gevoel zo'n 40 keer in Dresden, maar uiteindelijk is Meißen dan bereikt :') We stappen uit bij station Meißen-Altstadt en lopen zo het oude centrum in. Het was de moeite waard om hier te komen! :D

Afbeelding
Downtown Meißen by Timon91, on Flickr

44. Vanaf de Frauenkirche heb je een prachtig uitzicht over het centrum. Het uitzicht op de Albrechtsburg is het bekendste plaatje van Meißen. In de kerk zelf krijgen we duidelijke instructies over waar we precies een mondkapje moeten dragen - af en toe word je er hier wel gek van :') Nederland is wat dat betreft makkelijk, het scheelt toch wel flink dat je hier geen mondkapje op hoeft als je ergens binnen bent ;)

Afbeelding
View from the Frauenkirche, Meißen by Timon91, on Flickr

45. Station Meißen ligt aan de overkant van de Elbe, station Meißen-Altstadt ligt aan deze kant. Hier steekt een S-bahn de rivier over, op weg naar station Altstadt.

Afbeelding
S-Bahn crossing the Elbe in Meißen by Timon91, on Flickr

46. Duitsland gaat zelfs zo ver in de controle op het dragen van mondkapjes dat ze gebouwen getraind hebben om iedereen goed in de gaten te houden. Dit gebouw vertrouwde ons niet, maar bovenop de kerktoren hoefden we buiten geen mondkapje op. Desondanks bleef dit gebouw ons geniepig aanstaren :Y

Afbeelding
Suspicious building, Meißen by Timon91, on Flickr

47. Vanaf de overkant van de rivier heb je ook een prachtig gezicht op de burcht. De burcht zelf zijn we wel heen gelopen en in geweest, maar heb ik niet veel foto's gemaakt.

Afbeelding
View of Meißen by Timon91, on Flickr

48. Ik keek raar op toen ik dit vehikel hier zag staan :') Wist ik veel dat deze lui ook al Duitsland veroverd hebben :') Wel respect als je zo'n ding vanuit Nederland naar Meißen gereden zou hebben - al heb ik vorig jaar samen met een maat 280 km op één dag gefietst, hij op een Swapfiets :') Ik vind het wel jammer dat het ook in Duitsland gewoon Swapfiets heet en niet iets in de trant van "Freiumtauschbaresteilfahrrad" ofzo :mrgreen:

Afbeelding
Swapfiets in Meißen by Timon91, on Flickr

49. Station Meißen, vanaf waar we de trein naar Dresden gaan nemen.

Afbeelding
Meißen train station by Timon91, on Flickr

50. Het perron, waar aardig wat mensen wachten op de trein naar Dresden.

Afbeelding
Meißen train station by Timon91, on Flickr

51. Richting de Elbebrug gekeken, hier moet zo onze trein vandaan komen.

Afbeelding
Meißen train station by Timon91, on Flickr

52. Na een kort ritje stappen we uit op Dresden-Neustadt, wat een mooie stationshal heeft.

Afbeelding
Dresden Neustadt train station by Timon91, on Flickr

53. Zicht op het centrum van Dresden.

Afbeelding
View of Dresden by Timon91, on Flickr

54. De Fürstenzug is de moeite waard om te zien.

Afbeelding
Fürstenzug, Dresden by Timon91, on Flickr

55. De Frauenkirche van Dresden is een stuk bekender dan die in Meißen, maar het heeft meer weg van een suikertaart dan van een kerk.

Afbeelding
Frauenkirche, Dresden by Timon91, on Flickr

56. Na een lekkere Haxe vervolgen we onze weg naar de Zwinger, wat ook de moeite waard is om even doorheen te lopen.

Afbeelding
Zwinger, Dresden by Timon91, on Flickr

57. Relikwieën uit iets recentere tijden zijn ook te vinden :D

Afbeelding
Socialist mural in Dresden by Timon91, on Flickr

58. Na nog een rondje shoppen is het mooi geweest, om 6 uur pakken we de trein terug naar Bad Schandau vanaf het Hbf.

Afbeelding
Dresden Hbf train station by Timon91, on Flickr

Onze laatste hele dag in de Sächsische Schweiz gaan we weer wandelen, ditmaal nemen we de trein naar station Schmilka-Hirschmühle, wat tussen Bad Schandau en Schöna ligt. Omdat we willen eindigen in Bad Schandau willen we eigenlijk naar station Bad Schandau rijden, maar ik zie in de DB app dat de S-Bahn die we willen nemen een half uur vertraging heeft. We kunnen het stoptreintje richting Děčín van een half uur eerder nog wel halen, maar niet meer vanaf Bad Schandau. Daarom parkeren we maar bij station Krippen, we zien vanmiddag wel hoe we hier weer terugkomen.

59. Voor een snelle foto hebben we in Krippen nog wel tijd.

Afbeelding
Krippen train station by Timon91, on Flickr

60. Wachten op de trein naar Děčín, die we vanaf hier één halte gaan nemen. We gebruiken de kaartjes van eergisteren, omdat die nog niet gestempeld waren ;)

Afbeelding
Krippen train station by Timon91, on Flickr

61. Samen met vier Tsjechische meisjes stappen we een paar minuten later weer uit in Schmilka-Hirschmühle, vanaf hier gaan we met de pont naar de overkant, waar het dorp Schmilka ligt.

Afbeelding
View of Schmilka by Timon91, on Flickr

Nadat de pontmachinist heeft uitgelegd dat dit Schmilka is en niet Schöna vervolgen de Tsjechische meisjes hun tocht te voet naar Schöna, wat slechts enkele kilometers verderop ligt. We zijn de enigen op de pont, die "Nach Bedarf" vaart.

62. Zoals eerder beschreven is de Elbe een klein stukje de grens. Hier is het grensstation van de hoofdweg aan de noordoever te zien, deze ligt vlak naast Schmilka. Aan de zuidoever is het nog een kilometer of vijf tot de grensovergang bij foto 14. Excuses voor de overbelichte luchten, overigens ;)

Afbeelding
Schmilka border crossing by Timon91, on Flickr

63. Het station gezien vanuit Schmilka. Station Schmilka-Hirschmühle is vrij uniek, want je kunt er alleen te voet, met de fiets of met de pont komen. Hoeveel stations in Duitsland zouden er zijn die je niet met de auto kunt bereiken? Station Schöna is overigens nog wel met de auto te bereiken, maar of je dat wilt is vraag twee - het is een heel smal en steil weggetje wat echt alleen bedoeld is voor de mensen die daar wonen :')

Afbeelding
Local train to Rumburk, Schmilka by Timon91, on Flickr

64. Vanaf Schmilka, wat best een grappig dorpje is, gaan we weer omhoog. Ditmaal eerst richting de Großer Winterberg, met 556 meter het op één na hoogste punt hier. De Sächsische Schweiz is niet zo hoog, maar heeft veel hoogteverschil en omdat de Elbe zelf op een meter of 120 boven zeeniveau ligt moet je soms flink klimmen. Het bos richting de Großer Winterberg is prachtig, maar al gauw volgt er een zeer steile Bergsteig dus is het even flink zweten om boven te komen.

Afbeelding
Forest near Schmilka, Sächsische Schweiz by Timon91, on Flickr

65. De Großer Winterberg is een gewone heuvel en staat vol bomen - geen uitzicht, wel een Große Enttäuschung. Er is wel een uitzichttoren, maar die is dicht. Lichte teleurstelling :') We lopen gauw verder en komen al gauw wat mooiere paden tegen die langs de hier zo bekende rotswanden lopen. Deze boom is zo te zien een keer omgelazerd, maar heeft het er niet bij laten zitten en is gewoon door gaan groeien :')

Afbeelding
Sächsische Schweiz by Timon91, on Flickr

66. Schitterend 8-)

Afbeelding
View over the Sächsische Schweiz by Timon91, on Flickr

67. De rotsformaties bij de Frienstein zijn spectaculair en mooi om doorheen te klauteren. Hier is het wel wat drukker, maar tot nu toe zijn we nog niet veel lui tegengekomen vandaag.

Afbeelding
Rock formations at the Frienstein by Timon91, on Flickr

68. Het valt op dat veel naadbomen dood of stervende zijn, zo te zien is één of andere tor bezig de bomen te ontschorsen. Er liggen veel stukken schors op het pad, de boel lijkt hard naar de uien te gaan...

Afbeelding
Sick pine tree, Sächsische Schweiz by Timon91, on Flickr

69. We komen uit bij de eindhalte van de Kirnitzschtalbahn, een trammetje wat vanaf de Lichthainer Wasserfall naar Bad Schandau rijdt. Er staat ook nog een Sonderfahrt klaar, wij gaan met de gewone tram mee - ook al is die ook al behoorlijk oud ;)

Afbeelding
Kirnitzschtalbahn at the Lichthainer Wasserfall by Timon91, on Flickr

We zijn eigenlijk te laat, maar de machinist is zo vriendelijk om ons snel nog even te laten instappen - scheelt weer een half uur wachten :)

70. Het ritje in de historische tram is wel leuk, we zitten hem tot het einde uit. Voor de hele rit ben je zo'n 40 minuten kwijt, een enkeltje kost 6 euro. Hier het interieur van de tram.

Afbeelding
Kirnitzschtalbahn interior by Timon91, on Flickr

71. Er zijn twee tramstellen en een motorstel, in Bad Schandau loopt het motorstel om naar de andere kant. Hier het motorstel, wat direct na aankomst afgekoppeld wordt.

Afbeelding
Kirnitzschtalbahn in Bad Schandau by Timon91, on Flickr

72. Omlopen.

Afbeelding
Kirnitzschtalbahn in Bad Schandau by Timon91, on Flickr

73. Vanaf Bad Schandau vaart er zowaar een pont naar Krippen, maar zin in een uur wachten tot die vaart hebben we niet. Dan maar met de pont naar station Bad Schandau en twee kilometer terug lopen want ook op de trein zouden we lang moeten wachten. Vanaf de pont hebben we nog zicht op de autobrug van de B172 en daarachter de spoorbrug van het boemeltje richting Sebnitz en Dolní Poustevna.

Afbeelding
Elbe bridge, Bad Schandau by Timon91, on Flickr

74. Je kunt ook met de stoomboot over de Elbe varen, deze boot hebben we tijdens ons bezoek meerdere malen gezien.

Afbeelding
Steam ship “Meissen” in Bad Schandau by Timon91, on Flickr

75. Klein onderdoorgangetje bij station Krippen.

Afbeelding
Railway near Krippen by Timon91, on Flickr

76. Station Krippen heeft een mooi tuintje erbij :)

Afbeelding
Krippen train station by Timon91, on Flickr

Na de Sächsische Schweiz en een aantal stevige wandelingen gaat het door naar Polen, het dorp van m'n vriendin is nog zo'n 800 km rijden vanaf hier. We hebben de hele dag de tijd en alleen de eerste 50 en laatste 60 km gaan niet over snelwegen, dus het is nog wel te doen.

77. Moeilijk is de route niet, de enige snelweg die we gebruiken is de A4 - die heet namelijk zowel in Duitsland als in Polen zo.

Afbeelding
Long road ahead by Timon91, on Flickr

78. De reis verloopt verder voorspoedig, nabij Tarnów komen we nog in een spectaculaire onweersbui terecht.

Afbeelding
Thunderstorm on the A4 near Tarnów by Timon91, on Flickr

79. Het bezoek in Polen bestaat vooral uit familieaangelegenheden, maar we maken ook nog een paar fietstochtjes. Het weer is heel instabiel: warm, vochtig, klam en spectaculaire regen- en onweersbuien. Fietstochtje 1 was al geëindigd in een lange sprint naar huis, fietstochtje 2 eindigde nat :') Hier een gemiddeld beeld van de dagen in Polen: modderige velden met tabak, zon, maar onweer op de achtergrond.

Afbeelding
Muddy tobacco fields, southeastern Poland by Timon91, on Flickr

Na vijf dagen was het plan om via Kazimierz Dolny terug te keren naar Duitsland, maar op de dag van vertrek regent het dusdanig hard dat we besluiten maar direct westwaarts te gaan. We gaan de vakantie eindigen met drie dagen Sauerland, samen met mijn ouders. Vanaf hier is dat zo'n 1250 km rijden. De eerste kilometers zijn er stukken weg overstroomd en is de brandweer bezig met huizen leegpompen, waar het water soms al 30 cm hoog binnen staat... Voorbij Tarnów begint het op te klaren en is het rijden weer wat prettiger. We moeten morgenavond in het Sauerland zijn en besluiten dan maar om de lange rit ongeveer op de helft, in Legnica, op te delen. In Legnica verblijven we in een schitterende gerestaureerde stadsvilla uit het begin van de 20e eeuw, maar met 19e eeuws interieur. Het is een heerlijk klassiek hotel, voor de allure totaal niet duur (€68/nacht voor twee personen, inclusief ontbijt) en dichtbij het centrum. Een aanrader! Mocht je ooit in Legnica moeten overnachten: hotel Rezydencja ;)

80. De Duitse geschiedenis van de stad is overal zichtbaar, als je van dit soort gebouwen houdt is Legnica een leuke stad om eens heen te gaan ;)

Afbeelding
German style buildings, Legnica by Timon91, on Flickr

81. Rynek, in het oude centrum.

Afbeelding
Rynek, Legnica by Timon91, on Flickr

82. De St. Pieter en Paul kathedraal.

Afbeelding
St. Peter and Paul cathedral, Legnica by Timon91, on Flickr

83. Komende zondag (afgelopen zondag) zijn (waren) er presidentsverkiezingen in Polen, het hele land hangt vol met verkiezingsposters. De verkiezingen waren oorspronkelijk gepland op 10 mei en zijn toen op het allerlaatste moment, midden in een constitutionele chaos, naar eind juni verplaatst. Waarom zo op het laatst? Nou, de zittende president (die kwibus linksboven) kon in eerste instantie rekenen op een ruime meerderheid, maar z'n populariteit daalt hard. Hoe eerder, hoe beter dus. Nu de verkiezingen geweest zijn is het niet gelukt om een meerderheid te behalen en is er een tweede ronde nodig, die zal gaan tussen hem en de kandidaat linksonder. De populariteit van de regerende, ultraconservatieve extreemrechtse PiS-partij is de laatste tijd aan het dalen, en het was opvallend om te zien dat er ook posters van de andere kandidaten in de kleine dorpjes te zien waren die we bezocht hebben. Dat was tot vorig jaar wel anders, toen zag je namelijk alleen maar PiSvlekken. De kans is nog steeds groot dat Duda in de tweede ronde gaat winnen, maar het is geen gegeven zoals dat oorspronkelijk was.

Afbeelding
Polish presidency election posters by Timon91, on Flickr

84. Na een heerlijke nacht en een lekker ontbijt gaan we weer op pad. Tank volgooien en terug naar de snelweg. De weg naar de snelweg ligt parallel aan een goederenspoorlijntje van Legnica naar Jerzmanice-Zdrój.

Afbeelding
Cargo railway near Legnica, Poland by Timon91, on Flickr

85. Niet veel later rijden weer op de A4 en kunnen we genieten vanaf de Poolse traditie om alleen vage grensplaatsen op de borden te zetten en geen grote steden over de grens. Vroeger, met lange wachttijden, was dat wellicht relevant voor internationale reizigers - nu niet meer. Aan de oostgrenzen heeft het dan nog wel nut, maar daar moet je ook nog met lange wachttijden rekening houden. Pas de laatste kilometers verschijnt "Dresden" op het bord. Overigens heeft dit stuk A4 geen vluchtstrook, want deze snelweg is oorspronkelijk door de nazi's aangelegd en is sindsdien alleen vernieuwd maar niet verbreed naar de huidige standaard. Er zijn ook nog hele stukken A4 in Duitsland die geen vluchtstrook en krappe af/opritten hebben. Op een klein stukje A18 in Polen, op de aftakking richting Cottbus en Berlin, ligt nog oorspronkelijk nazibeton (de eerste kilometers in Polen na de grens), maar dat wordt momenteel eindelijk vervangen. De enige andere snelweg die ik ken die nog oorspronkelijke Reichsautobahn is/was, is de A11 in Duitsland, maar ook dat is inmiddels volgens mij vervangen.

Afbeelding
A4 in western Poland by Timon91, on Flickr

De laatste 30 kilometer en de eerste 10 in Duitsland komen we slechts drie andere personenauto's tegen... Het grensverkeer is nog niet echt opgestart na corona. Wel veel vrachtwagens, uiteraard. Na een rit van 650 km, waarvan de laatste 80 binnendoor, komen we aan in het Sauerland. Hier blijven we nog drie nachten en wandelen ook hier nog veel. Na de prachtige Sächsische Schweiz voelt het een beetje als mosterd na de maaltijd, maar desalniettemin is het wel prettig.

86. Veel foto's heb ik in het Sauerland niet gemaakt, maar voor het idee: zicht op het dorpje Nordenau.

Afbeelding
View of Nordenau, Sauerland by Timon91, on Flickr

87. Er is veel bosbouw in het Sauerland en dat is te zien ook. Ondanks dat je op de kaart veel in het "bos" loopt, loop je toch veel in de volle zon.

Afbeelding
Walking in the Sauerland by Timon91, on Flickr

Na twee lange wandelingen en een paar gezellige dagen keren we weer huiswaarts, maar na al die langen ritten is dat gevoelsmatig niet zo ver meer :6 In totaal hebben we bijna 3200 km gereden. Daarmee is ook een einde gekomen aan dit relaas - ondanks dat het een autovakantie betrof vond ik het toch wel een verslagje waard ;) De Sächsische Schweiz kan ik van harte aanbevelen en die is ook per OV prima te doen :) Het reizen in deze bijzondere tijden is best te doen en op deze manier was het nog wel enigszins verantwoord en tegelijkertijd prettig in te richten ;) Bedankt voor het meelezen, ik hoor graag wat jullie ervan vonden! :D
Mijn Flickr account.
Accelerat
Berichten: 53
Lid geworden op: ma 23 nov 2015, 22:01
Locatie: Alberta, Canada

Re: Op stap in het Elbedal en een beetje Polen [87]

Bericht door Accelerat »

Leuk verslag Timon!
Να πάμε, върви, живей!
umbusko
Berichten: 2011
Lid geworden op: zo 28 okt 2018, 16:45
Locatie: Maastricht/Nijmegen

Re: Op stap in het Elbedal en een beetje Polen [87]

Bericht door umbusko »

Mooi verslag! :D Op mijn tochten van en naar Praag door de Sächsische Schweiz denk ik altijd, hier zou ik ook wel eens willen uitstappen, dus ik vond het leuk om er nu eens wat van te zien. Fijn ook dat je niet gespietst bent door een Saksisch everzwijn. :')
Gebruikersavatar
Lijn 45
Berichten: 3604
Lid geworden op: do 02 mar 2017, 12:06
Contacteer:

Re: Op stap in het Elbedal en een beetje Polen [87]

Bericht door Lijn 45 »

Leuk verslag! :)
Hier het interieur van de tram.
Zeker weten dat het geen bus is? :')
Tom024
OVNL-beheerder
Berichten: 1224
Lid geworden op: zo 22 feb 2015, 09:37

Re: Op stap in het Elbedal en een beetje Polen [87]

Bericht door Tom024 »

Mooi verslag van een mooi gebied. Wil hier ook nog wel een keer heen, DB heeft mij, door een gefnuikte overstap, zaterdag nog de gelegnheid geboden tot een kort wandelingetje in Bad Schandau.
waldo79
Berichten: 5199
Lid geworden op: do 13 mar 2008, 14:00
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Op stap in het Elbedal en een beetje Polen [87]

Bericht door waldo79 »

Een autovakantie ter afwisseling met toch een kleine OV component erin :)

Heel lezenswaardig weer :D
Forumpauze
Gebruikersavatar
Daniel
OVNL-beheerder
Berichten: 34357
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:29
Locatie: Amersfoort
Contacteer:

Re: Op stap in het Elbedal en een beetje Polen [87]

Bericht door Daniel »

Fraai verslag weer!
Schapekop in de Keistad
Dagelijks Amersfoort - Veenendaal-De Klomp en weer terug...

Mijn foto's: https://www.flickr.com/dbleumink/
Gebruikersavatar
ArrivaBas
Berichten: 6141
Lid geworden op: ma 20 apr 2015, 13:39
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Re: Op stap in het Elbedal en een beetje Polen [87]

Bericht door ArrivaBas »

De Sächsische Schweiz is een heel mooi gebied. De stoelen in dat trammetje zien er een beetje uit alsof ze uit een oudere streekbus komen.
Overigens zijn er ook delen van de A8 in Baden-Württemberg te vinden met het originele profiel van de nazi's. Dat gaat om een klein stukje bij Pforzheim en een steile klim tussen Stuttgart en Ulm. Ook tussen Rosenheim en Salzburg ontbreekt de vluchtstrook. Dat zijn dan ook dé beruchte bottlenecks tijdens het hoogseizoen.
12-3-2020: Trein 2.666 km, Bus 87 km, Trèm 0 km, Metro 0 km
2019: Trein 5.638 km, Bus 322 km, Trèm 0 km, Metro 0 km

Volg hier Mijn Flickr!
Milco
OVNL-beheerder
Berichten: 6082
Lid geworden op: ma 13 jul 2009, 23:07
Locatie: Almere
Contacteer:

Re: Op stap in het Elbedal en een beetje Polen [87]

Bericht door Milco »

Gaaf verslag!
Medewerker Verloning bij USG People The Netherlands

Mijn websites:
http://ov-almere.weebly.com/ --> update: 01-09-2020
http://www.youtube.com/ovinalmere1 --> update: 01-08-2020
http://ov-almere.weebly.com/keolis-almere.html
KM46
Berichten: 13522
Lid geworden op: do 13 mar 2008, 22:06

Re: Op stap in het Elbedal en een beetje Polen [87]

Bericht door KM46 »

Een mooi verslag :pos: :wink: .
ZO6176
Berichten: 3414
Lid geworden op: wo 02 dec 2015, 20:20
Locatie: Eindhoven

Re: Op stap in het Elbedal en een beetje Polen [87]

Bericht door ZO6176 »

Mooi verslag. Vorig jaar ben ik met mijn gezin naar dresden op vakantie geweest. Geen verkeerde stad om te vertoeven .
Jay20
Berichten: 94
Lid geworden op: za 08 okt 2011, 23:11
Locatie: Station Amsterdam Lelylaan

Re: Op stap in het Elbedal en een beetje Polen [87]

Bericht door Jay20 »

Wederom weer een prachtig verslag en heel herkenbaar. Heb de laatste 5 jaar ontelbare keren al de Elbestrecke gedaan op weg naar Praag. Helaas kan het niet meer per nachttrein vanuit Nederland. Dat was altijd mooi wakker worden in ochtend komende vanuit de Randstand :D
nico
Berichten: 8
Lid geworden op: ma 13 jan 2014, 23:19

Re: Op stap in het Elbedal en een beetje Polen [87]

Bericht door nico »

Timon91
Berichten: 722
Lid geworden op: ma 29 jun 2009, 14:24
Locatie: Arnhem

Re: Op stap in het Elbedal en een beetje Polen [87]

Bericht door Timon91 »

Bedankt voor de reacties allemaal! :D
umbusko schreef:Mooi verslag! :D Op mijn tochten van en naar Praag door de Sächsische Schweiz denk ik altijd, hier zou ik ook wel eens willen uitstappen, dus ik vond het leuk om er nu eens wat van te zien. Fijn ook dat je niet gespietst bent door een Saksisch everzwijn. :')
Zeker doen! Uitstappen bedoel ik dan, niet geplet worden door een Saksisch zwijn :') Het was overigens een jonkie, dus we zijn hem maar heel gauw gepeerd voordat pa en ma even polshoogte kwamen nemen.
Lijn 45 schreef: Zeker weten dat het geen bus is? :')
Nu ga ik toch twijfelen, haha :')
nico schreef:Boomsterfte komt door schorskevers
https://nos.nl/artikel/2281077-kever-vr ... maakt.html
Dank voor de uitleg - het probleem heeft zich dus schijnbaar ver buiten de Harz verspreid :X
Mijn Flickr account.
Gebruikersavatar
Vinny
Berichten: 12690
Lid geworden op: do 13 mar 2008, 19:07

Re: Op stap in het Elbedal en een beetje Polen [87]

Bericht door Vinny »

Leuk reisverslag en mooie foto's :)
Vergeet niet uit te loggen als u het forum verlaat of overstapt naar een andere website
Gebruikersavatar
Meltrain
Berichten: 15904
Lid geworden op: wo 12 mar 2008, 21:29
Locatie: Rotterdam (Lombardijen)

Re: Op stap in het Elbedal en een beetje Polen [87]

Bericht door Meltrain »

Mooi verslag. :D
Elke dag van de slaapkamer naar de woonkamer en terug.
Af en toe komt daar bovenop een reis van Rlb naar Dvd en terug.
Gebruikersnaam
Berichten: 435
Lid geworden op: di 18 apr 2017, 13:51
Locatie: Ede
Contacteer:

Re: Op stap in het Elbedal en een beetje Polen [87]

Bericht door Gebruikersnaam »

Ik sluit me aan bij de rest! Bij de plaatjes bij het Elbedal komen weer zat herinneringen boven borrelen :mrgreen: Dat er trouwens veel autotreinen uit Tsjechië komen is nog niet zo heel gek, o.a. PSA en Volkswagen hebben fabrieken in Tsjechië en Slowakije :wink:
Timon91
Berichten: 722
Lid geworden op: ma 29 jun 2009, 14:24
Locatie: Arnhem

Re: Op stap in het Elbedal en een beetje Polen [87]

Bericht door Timon91 »

Zeker, ik heb tijdens het zien van die treinen nog regelmatig aan de excursie met school naar de Škoda-fabriek in Mladá Boleslav in 2007 teruggedacht :P
Mijn Flickr account.
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten