Pagina 1 van 2

Haltenamen

Geplaatst: vr 25 okt 2019, 17:36
door Rob van Hulst
Ik heb een algemene vraag over haltenamen (van stad- en streekvervoer, niet zozeer van treinvervoer). Is er beleid om haltenamen niet te veranderen?
Het gaat om het volgende: Er zijn in Dordrecht twee bushaltes die genoemd zijn naar gebouwen ipv straten, maar de gebouwen in kwestie zijn er al geruime tijd niet meer. Het gaat om resp. 'Lips' (naar de sleutel- en slotenfabriek die al minstens 20 jaar weg is), en 'de Schuur', een feestzaal die ca. 15 jaar geleden is afgebrand en niet herbouwd is.

Re: Haltenamen

Geplaatst: vr 25 okt 2019, 17:44
door Daniel
Er is altijd een balans natuurlijk tussen bekendheid van een haltenaam en het verwijzen naar niet meer bestaande gebouwen. Voor reizigers kan een bepaalde naam immers nog wel eens vanzelfsprekend zijn.
Mooi praktijkvoorbeeldje uit Dordrecht stamt uit de tijd toen SVD net onderdeel van HTM was: de bestemming van lijn 4 werd toen geactualiseerd naar "Ziekenhuis Amstelwijck", maar vervolgens vroegen reizigers massaal of de bus naar Wielwijk ging terwijl er niets aan de route gewijzigd was.

Re: Haltenamen

Geplaatst: vr 25 okt 2019, 19:11
door Hainje
Er is niet echt beleid voor. Kan mij best voorstellen dat men op de HQ van Qbuzz echt niet weet dat "De Schuur" al 15 jaar geleden afgebrand is. Er zijn genoeg andere dingen om je primair druk om te maken. Wellicht dat als je een keer een bericht naar Qbuzz stuurt met de opmerkingen die je hier plaatst, dat de haltenamen dan op een zeker moment veranderd zullen worden.

Re: Haltenamen

Geplaatst: vr 25 okt 2019, 19:18
door Tom98
Ik weet wel dat in Enschede ooit een halte was ''TC Tubantia'', vlak naast het gebouw van die krant. Jaren later kwam de Rabobank in dat gebouw en werd de halte hernoemd naar "Rabobank".

Re: Haltenamen

Geplaatst: vr 25 okt 2019, 19:22
door Suus
Er is geen vast beleid, maar een grote aanpassing van de dienstregeling of het ingaan van een nieuwe concessie is de meest logische aanleiding ook eens met een kam door de haltenamen te gaan.

Re: Haltenamen

Geplaatst: vr 25 okt 2019, 19:27
door Rob van Hulst
Ik ben ook wel van plan om het aan Qbuzz te gaan vragen, maar ik wilde eerst weten of er mischien landelijk beleid voor is.

Voor wat betreft de aanduiding van het eindpunt van lijn 4. Ik geloof dat er sinds de overname door Qbuzz 'Amstelwijck' op staat, want het eindpunt is verlegd van het ziekenhuis dat niet meer bestaat naar het bedrijventerrein Amstelwijck, een eindje verderop. In de spits rijden er ook bussen van lijn 4 door naar bedrijventerrein Dordtse Kil, dus daar zullen ook wel veel mensen die in Wielwijk moeten zijn door in verwarring raken.

Toevallig las ik net dat het Stadskantoor in Dordrecht ook gaat verdwijnen, en daar is ook een bushalte die zo heet. Over een paar jaar hebben we er dus nog een halte bij waarvan de naam de lading niet meer dekt.

Re: Haltenamen

Geplaatst: vr 25 okt 2019, 19:50
door Tochjo
In het vervoerplan 2020 van U-OV (Utrecht) staat dat er in de nieuwe dienstregeling 23 haltes hernoemd worden en ik herinner me ook van vorig jaar een hele lijst. Qbuzz is dus in het algemeen niet te beroerd wat wijzigingen in haltenamen door te voeren.

Re: Haltenamen

Geplaatst: vr 25 okt 2019, 23:20
door dennistd
Tom98 schreef:Ik weet wel dat in Enschede ooit een halte was ''TC Tubantia'', vlak naast het gebouw van die krant. Jaren later kwam de Rabobank in dat gebouw en werd de halte hernoemd naar "Rabobank".
Niet helemaal: het gebouw van de krant staat aan de overkant van de weg, maar de krant is daar al een jaar of vijf weg. De Rabobank zit al een jaar of tien op de huidige plaats. De halte is hernoemd nadat Tubantia weg was. Maar gelijk met het hernoemen naar Rabobank verscheen op veel halteborden in Emschede en Haaksbergen reclame van de Rabobank. De naamswijziging is dus ongetwijfeld onderdeel geweest van een reclamedeal.

Er zijn in Twente ook nog wel voorbeelden van oude namen trouwens: de Sint Martinusschool in Losser is al wel 20 jaar weg bij de halte van lijn 61.

Re: Haltenamen

Geplaatst: za 26 okt 2019, 12:21
door Wannes
Rob van Hulst schreef: Toevallig las ik net dat het Stadskantoor in Dordrecht ook gaat verdwijnen, en daar is ook een bushalte die zo heet. Over een paar jaar hebben we er dus nog een halte bij waarvan de naam de lading niet meer dekt.
Het stadskantoor in Dordrecht gaat inderdaad verhuizen, maar ik ga er vanuit dat de bushalte Stadskantoor dan wel vernoemd zal worden. Ik neem aan dat het aantal reizigers dat naar het stadskantoor wil dusdanig is dat het wel handig is om die halte dan te hernoemen om bij de verkeerde halte uitstappen te voorkomen. Overigens komt het nieuwe Stadskantoor zo ongeveer naast de bushalte Centrum te staan. Bij de Schuur maakt het niet uit, aangezien er niemand is die naar de Schuur wil gezien die toko al jaren dicht is.

Re: Haltenamen

Geplaatst: za 26 okt 2019, 12:30
door Frank93
Haltes zoals Stadskantoor en Ziekenhuis zijn wel zo belangrijk dat het handig is om die te veranderen lijkt me, dus dat is dan ook wel logisch. We hebben hier op de route van lijn 129 (Alkmaar - Purmerend) een aantal haltes die volgens mij vernoemd zijn naar de boerenbedrijven die er zitten of heel vroeger gezeten hebben. Enkele voorbeelden zijn Kruis, Velzeboer en Jansen. Net zoals De Schuur die hier genoemd wordt lijkt het me niet echt nodig om dat soort haltes een andere naam te geven.

Re: Haltenamen

Geplaatst: zo 27 okt 2019, 17:52
door VIRM
Suus schreef:Er is geen vast beleid, maar een grote aanpassing van de dienstregeling of het ingaan van een nieuwe concessie is de meest logische aanleiding ook eens met een kam door de haltenamen te gaan.
Goed voorbeeld is de opening van de Noord/Zuidlijn, toen tramhaltes Spui en Weteringcircuit werden veranderd naar respectievelijk Rokin en Vijzelgracht.

Re: Haltenamen

Geplaatst: do 30 jul 2020, 11:01
door Rikkel
In Vorden/Warnsveld aan lijn 80 is de halte de Boggelaar, eerder zat daar restaurant de Boggelaar maar die is al bijna 15 jaar failliet en zit sinds dien wok Maxis. De straat de Boggelaar ligt daar wel ergens in de binnenlanden, maar niet bij de bushalte.

Re: Haltenamen

Geplaatst: do 30 jul 2020, 16:40
door Bart
Dat kan ook gewoon de naam van het buurtschap zijn. Halte 'Wok Maxis' zou ook niet zo geschikt zijn.

In dezelfde categorie bestaat herberg De Vink ook al een tijdje niet meer. Herberg Nieuw Oost Indië ook niet trouwens. Maar beide hebben nog een station dat ernaar vernoemd is.

Re: Haltenamen

Geplaatst: do 30 jul 2020, 16:43
door Daniel
Nouja, Nieuw Oost Indië is eerder vernoemd naar de laan die er onderdoor loopt. Waarbij die dan wellicht vernoemd kan zijn naar die herberg, maar da's voor de naam van het station niet zo relevant.

Re: Haltenamen

Geplaatst: do 30 jul 2020, 17:03
door Bart
Dat is waar, bij gebouw -> straat -> halte is het logischer dat je de haltenaam houdt als het gebouw weg is, dan bij gebouw -> halte. Maar wat ik bedoelde is bij dat voorbeeld van het restaurant in Vorden, dat niet altijd duidelijk is wat precies waarnaar is vernoemd. Er ligt daar dus een ex-restaurant, een ex-kegelclub, een halte en een stukje verderop een straat die hetzelfde heten/heetten.

Re: Haltenamen

Geplaatst: do 30 jul 2020, 17:23
door TLP
Bart schreef:In dezelfde categorie bestaat herberg De Vink ook al een tijdje niet meer. Herberg Nieuw Oost Indië ook niet trouwens. Maar beide hebben nog een station dat ernaar vernoemd is.
Wat betreft de Laan van Nieuw Oost Indië zijn er in de Haagse Hout, welke wijk aan deze straat grenst, diverse straten vernoemd naar personen die verband houden met de VOC of Nieuw Oost-Indië zelf. Dat de straat dus nog zo heet lijkt me niet meer dan logisch en het lijkt me dat de herberg destijds eerder vernoemd is naar de straat dan andersom.

Re: Haltenamen

Geplaatst: do 30 jul 2020, 23:10
door Anne
De naam Laan van Nieuw-Oost Indië veel ouder dan wijk Bezuidenhout.
Volgens diverse bronnen (o.a het boekje Haagsche Straatnamen uit 1935 dat ik heb) is de weg vernoemd naar herberg en uitspanning Nieuw Oostinje bij de Bezuidenhoutseweg. Dit al in de 17e eeuw.
Op een kaart uit 1825 is er nog geen wijk Bezuidenhout maar wel de straatnaam Laan van Nieuw Oost-Indiën.

De tramhalte Oostinje is vernoemd naar de vroegere aanduiding.
Info/leesvoer

Re: Haltenamen

Geplaatst: do 30 jul 2020, 23:59
door Vinny
Je kunt gewoon beter geen haltes of stations noemen naar veranderlijke dingen, zoals merken (bedrijven) of horeca-faciliteiten.

Re: Haltenamen

Geplaatst: vr 31 jul 2020, 00:43
door Ardan
Eenzelfde situatie gebeurt nu in Deventer: bij de tegenwoordige rotonde van de Zwolseweg en de Overstichtlaan lag daar 'Rustoord Het Platvoet', sowieso in 1860. Later De Platvoet. Begin 20e eeuw kwamen er wat huizen omheen en werd het een buurtschap, dat ook Platvoet ging heten, met een 'uitspanning' erbij (zo werden landelijk gelegen horecazaken toen nog genoemd). In de jaren 1970 kwam er een stadsuitbreiding van Deventer te liggen, de hier gebouwde wijk werd vernoemd naar de buurtschap Platvoet en ging over van de gemeente Diepenveen naar de gemeente Deventer. Diepenveen is in 1999 op zijn beurt in zijn geheel bij Deventer gevoegd.
Op verschillende plekken lees ik dat het treinstation, dat men zou willen bouwen in deze buurt, 'Deventer Platvoet' zal gaan heten. Ik zou Platvoet een vreselijke keuze vinden, dat we allemaal dan te danken hebben aan iemand die in 18-zoveel een rustoord ging bouwen met die naam. Noem het alsjeblieft Noord of Borgele.

Re: Haltenamen

Geplaatst: vr 31 jul 2020, 16:23
door ZO6176
Het is in ieder geval gemakkelijk te onthouden

Re: Haltenamen

Geplaatst: vr 31 jul 2020, 16:35
door huibf
Min of meer is de afspraak dat de de zijweg aan de halte de haltenaam wordt. Verder moeten zoveel mogelijk commerciële namen worden vermeden, zoals Rabobank, Cafe X. Namen van Scholen, Ziekenhuizen en Winkelcentra zijn wel prima.

Mocht je niet tevreden zijn meldt het gewoon bij de vervoerder of het reizigersplatform aldaar.
In Limburg zijn met de concessieovergang veel namen gewijzijgd. Haltename met Cafe X, Huis X of een of ander vergane restaurant zal je niet vaak meer treffen.

Re: Haltenamen

Geplaatst: vr 31 jul 2020, 23:54
door Suus
huibf schreef:Min of meer is de afspraak dat de de zijweg aan de halte de haltenaam wordt.
Ja, daar is Rotterdam dus alweer de uitzondering op :lol: In Rotterdam wordt alleen een zijstraat als haltenaam gebruikt als er geen plein voorhanden is en de straat waar de lijn doorheen rijdt zo lang is dat er meerdere haltes aan komen te liggen die niet naar een plein vernoemd kunnen worden.

Serieus, Rotterdam heeft echt een obsessie met haltes naar pleinen vernoemen. Ik kan er zonder inspanning al minstens twintig bedenken :')

Re: Haltenamen

Geplaatst: za 01 aug 2020, 00:27
door Daniel
Kan heel goed een lokale afspraak zijn in de omgeving Eindhoven waar huibf het over heeft.

Zijstraten zijn wel het meest gebruikt als haltenaam, maar lang niet overal consequent: neem Woudenberg Europaweg die direct naast een zijstraat ligt maar vernoemd is naar de straat waarin de halte ligt. Sowieso komen er nog genoeg commerciële namen voor hier in de provincie (lijn X80 heeft er met Schalm/De Hof, De Dennen, De Boom en Leusbroekerweg/De Mof al vier).
Briljantste vernoeming naar een zijstraat die ik ken is er eentje uit Dordrecht in het verleden: in de Transvaalstraat lag een halte naast een voetgangerstunnel onder het spoor door en die was keurig naar die "zijstraat" vernoemd en heette zodoende "Tunneltje" :mrgreen:

En dan heb je uiteraard ook nog de onhandige gevallen. Zo bestaat er in Rivierenland ergens een lijn met iets van vijf haltes Rabobank (welke weet ik zo even niet te herinneren) en heeft lijn 388 in DMG maarliefst drie haltes Provincialeweg direct achter elkaar.

Re: Haltenamen

Geplaatst: za 01 aug 2020, 02:03
door dennistd
Zo is er op lijn 66 in Almelo ook een halte 'Viaduct', genoemd naar het viaduct waarmee de A35 de Pastoor Ossestraat kruist. Het is op lijn 66 trouwens wel heel erg met oude haltenamen:
- 't Schaafje (restaurant dat al voor 2010 ophield te bestaan)
- Camping Westerholt (vorig jaar ontruimd)
- Politiebureau (die is al heel lang weg uit Delden lijkt me)
- De Rustende Jager (zit al vijf jaar een wok in en daarvoor nog een ander restaurant)
- Smeenk + Rupert + Groothuis + Nijhuis + Scholten + Ten Dam (die zullen vast ooit bij deze haltes gewoond hebben...)

Re: Haltenamen

Geplaatst: za 01 aug 2020, 08:46
door nvdw
In de tijd voor de smartphone, Google Maps en 9292.nl was het natuurlijk wel praktisch om een halte Rabobank te noemen; makkelijker te vinden in het straatbeeld dan zo’n generieke haltepaal.

Tegenwoordig is het vinden van een halte een stuk makkelijker, dus gaat het er vooral om dat de haltenaam op het bord correspondeert met die in de reisinfo, ook al is die nog vernoemd naar een oud wachtlokaal van de GDS of zoiets ;)