NS dienstregelingwijziging

Hier kun je terecht met al je vragen over het openbaar vervoer, ook als je (nog) geen account op OVNL hebt. Bedenk je wel dat wij een forum met hobbyisten zijn en we geen banden hebben met OV bedrijven.
gkw1969
Berichten: 800
Lid geworden op: di 05 mei 2009, 20:40
Locatie: Deventer

NS dienstregelingwijziging

Bericht door gkw1969 »

Weet iemand hier toevallig wat de reden is dat de NS dienstregeling in december wijzigt? Vroeger was dat altijd in de zomer, wat mij handiger lijkt met het oog op het nieuwe schooljaar.
When you're tired of London, you're tired of life
Gebruikersavatar
Z2N
Berichten: 9454
Lid geworden op: za 10 mar 2012, 23:51
Locatie: Zeist

Re: NS dienstregelingwijziging

Bericht door Z2N »

Dat is een Europese afspraak geweest. Op deze manier konden de beperkingen die met een dienstregelingswijziging komen naar een rustiger moment worden opgeschoven. Zeker in de zomer willen reizigers maanden van tevoren de treintickets boeken, dat gaat niet als in mei nog niet duidelijk is wat de dienstregeling vanaf juni gaat worden. Nou maakt het eigenlijk ook niet veel uit, NS wijzigt de dienstregeling 6 keer per jaar, ook aan het einde van de zomer.
Acla da Fontauna, fermada sin dumonda.
Flickr!
Gebruikersavatar
Suus
Berichten: 44930
Lid geworden op: ma 17 mar 2008, 17:42
Locatie: Delfshaven

Re: NS dienstregelingwijziging

Bericht door Suus »

En waarom het de zondag na de tweede zaterdag van december is: zo kunnen meteen bij aanvang van de dienstregeling de speciale wintersporttreinen gaan rijden, op een enkele uitzondering een keer in de zoveel jaar rijden ze dan slechts één weekend voor het weekend dat de kerstvakantie begint.
Rame à l'approche
DDietzen
Berichten: 112
Lid geworden op: wo 09 aug 2017, 12:58

Re: NS dienstregelingwijziging

Bericht door DDietzen »

Midden december is ook niet veel beter, denk ik eigenlijk. Het wintersportsegment van vakantiegangers per trein is namelijk ook niet te onderschatten, en al die mensen kunnen nu pas heel kort van tevoren hun reizen boeken. Ik heb de laatste winter op verschillende sites teleurgestelde mensen gezien die (flygskam! *O* ) met de trein naar de sneeuw wilden, maar helaas toch voor het vliegtuig kozen omdat de trein een maand van tevoren nog niet boekbaar was.

Waarom niet begin september? Dan zijn de zomervakantiegangers weer thuis en ben je precies op tijd voor de terugkeer van de forenzen op het spoor. Of zijn er (in andere landen met langere vakanties) te veel mensen die in september nog moeten terugkomen van hun zomervakantie?

Alternatief is wellicht ergens in maart, wanneer de wintersportgolf net voorbij is en de zomervakantie nog ver genoeg ligt... Alleen benadeel je dan wel weer de paasvakantievierders :|

Dit lijkt me eigenlijk een interessant onderwerp voor een scriptie of rapport oid, bereken de optimale wijzigingsdatum van de dienstregeling :)
Gebruikersavatar
Z2N
Berichten: 9454
Lid geworden op: za 10 mar 2012, 23:51
Locatie: Zeist

Re: NS dienstregelingwijziging

Bericht door Z2N »

Dan moeten alle nationale vervoerders wel tegelijkertijd een einddatum hebben voor de zomer, en dat is niet zo. Alternatief zou je natuurlijk een optie moeten kunnen creëren waarin je, zolang de tijden niet definitief zijn, je wel je tickets kan 'reserveren'. Dan boek je met tijden die later kunnen veranderen, en als de tijden veranderen moet je dan kunnen annuleren. Op die manier kan je dan de boekingen eerder opengooien, voordat de definitieve minutenwijzigingen doorgegeven zijn. Dat is het systeem dat Caledonian Sleeper gebruikt, zij kunnen daardoor boekingen al twaalf maanden van tevoren openen. Nou is dat misschien wel wat overdreven, maar boekingen zes maanden van tevoren openen moet op Europese schaal wel mogelijk zijn.
Acla da Fontauna, fermada sin dumonda.
Flickr!
Gebruikersavatar
trolly
Berichten: 7754
Lid geworden op: vr 02 okt 2015, 20:43

Re: NS dienstregelingwijziging

Bericht door trolly »

Goed plan.
Non oltrepassare la linea gialla
____________________________________________________________________________________________
Gebruikersavatar
Vinny
Berichten: 12740
Lid geworden op: do 13 mar 2008, 19:07

Re: NS dienstregelingwijziging

Bericht door Vinny »

Het lijkt me ook puur conservatisme van de spoorsector. De wijzigingen gaan weliswaar in medio december, maar ze liggen al maanden van te voren redelijk vast. Als die termijn gewoon op drie maanden gesteld wordt: dat is precies de tijd waar je tickets voor kan boeken.
Vergeet niet uit te loggen als u het forum verlaat of overstapt naar een andere website
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten