
Ja en ik ben er dus maar 3 dagen...

Geloof je eerlijk gezegd niet: m'n vader heeft er twee, en die is nooit langer dan 2 dagen in Londen geweest :) Laatst zijn m'n ouders geweest samen en toen hebben ze er nog een gekocht.Vinny schreef:Dat dacht ik dus ook al. Maar bij het kantoor van het OV bedrijf kon je dat dus niet doen. Nee, ik moest naar het postkantoor om daar een formulier in te vullen en dan zou ik dat moeten inleveren en na een paar dagen zou ik de kaart dan thuisgestuurd krijgen...![]()
Ja en ik ben er dus maar 3 dagen...
Studenten hadden ook wat mij betreft eerder een OV-chipkaart moeten ontvangen. Nu heeft slechts een beperkte groep studenten de kaart al enkele jaren in bezit. Dat aantal had veel hoger moeten zijn.Geert schreef:- Studenten vormen volgens mij een aanzienlijke groep reizigers in de Rotterdamse metro, die hadden wel wat eerder dan een week van tevoren een OV-chipkaart kunnen krijgen.Chauf21 schreef:Het is een proefopzet, je zal dus áltijd situaties hebben waarin een aantal reizigers de kaart niet hoeft of kan aanschaffen. De enige manier om dat te voorkomen is een landelijke invoering waarbij de gehele OV-betaalwijze op één dag om moet.
Het lijkt mij dat het testen van de kaart op vaste locaties (stations) makkelijker is te realiseren dan het testen van die kaart bij steeds verspringende in- en uitchecklocaties. Misschien is de techniek in de bus nog niet optimaal en wil men voorkomen dat er straks allemaal foute registraties opduiken en onjuiste handelingen of berekeningen plaatsvinden. Daarbij kan je je afvragen hoever je die 'aansluitende' buslijnen dan lat lopen? De verschillende lijnen hebben immers ook weer diverse knoop- en overstappunten. Als je stelt dat álle lijnen die OV-chipkaartmetrostations aandoen, moeten zijn voorzien van dergelijke goed werkende apparatuur, betekent dat een enorme operatie. Immers, alle bussen van de vervoerders in die regio moeten zijn voorzien van de juist werkende apparatuur. Maar wanneer dat het geval is, zijn er ook niet zo veel belemmeringen om het gelijk helemaal landelijk in te voeren, lijkt me.Geert schreef:- Natuurlijk kun je niet iedereen altijd tevreden houden, maar het feit dat in de omliggende gebieden uberhaupt niet met een chipkaart gereisd kan worden vind ik toch wel een farce. Reizigers zijn verplicht om in de metro met een chipkaart te reizen en in de aansluitende buslijn met een strippenkaart. Had er dan voor gezorgd dat je in die bussen ook met chip kan reizen OF stel het moment dat alleen de chipkaart verplicht is in de metro uit.
Ik ken de Oyster Card alleen van naam. Ik wil je best geloven, maar wat ik me bij het lezen van deze reactie afvraag: is de Oyster Card wel vergelijkbaar? Is er in Engeland ook sprake van dezelfde startpositie (poortjes bij de metro waren daar al gebruikelijk), meerdere vervoerders (met welk bedrijf is Transport for London te vergelijken, RET, TLS, Stadsregio?) en meerdere vervoerbewijzen die een vergelijkbare geldigheid hebben (de Nederlandse zone-indeling is redelijk uniek in de wereld)? En hoe is de distributie daarvan aangepakt? Stel dat jaar- en maandkaarten niet anders verkrijgbaar zijn, is het logisch dat het gebruik heel hoog ligt. Ongetwijfeld dat de gedachte bij de opzet van de kaart hetzelfde is en Nederland zou kunnen leren van de implementatie aldaar, maar ik weet niet of je kan stellen dat de Oyster Card één op één te vergelijken is.Geert schreef:Toch typisch dat in Londen (met de Oyster Card, een behoorlijk vergelijkbaar product) binnen een jaar wel 75% van de reizigers wat overgestapt van de oude kaartjes naar de nieuwe chipkaart. Zou het dan toch genuanceerder liggen?Chauf21 schreef:Omdat mensen bang zijn om het oude los te laten en het nieuwe (betere) te gaan gebruiken. Daar zijn al heel wat onderzoeken over geweest.Frank schreef:Als een systeem echt beter is voor de klant, waarom zou die dan overstapschuw zijn?
Had al het gevoel dat ik duidelijk iemand aan de andere kant van de balie had staan die stage bij het GVB heeft gelopen. Ik had een date met een meisje op mijn laatste avond en die bleek gewoon een anonieme Oyster te hebben (ik mocht zelfs op haar kaart reizen, maar dat hoefde niet meer). Kennelijk had ik beter moeten zoeken; maar ik ben op vakantie een toerist en geen nerd. Ik heb geen zin om van het kastje naar de muur te worden gestuurd als je ook gewoon zo'n kaart uit de muur zou moeten kunnen trekken..., maar goed ik heb mijn lesje 'klantvriendelijkheid in OV-wereld' ook weer geleerd.Geloof je eerlijk gezegd niet: m'n vader heeft er twee, en die is nooit langer dan 2 dagen in Londen geweest :) Laatst zijn m'n ouders geweest samen en toen hebben ze er nog een gekocht
Al enkele jaren? Welke studenten zijn dat dan? De preview card was niet meer geldig na afloop van de proef, aan een eigen chipkaart heb je niets (geen vrij reizen noch korting) en de rest is de afgelopen weken op het laatste moment opgestuurd...Chauf21 schreef:Studenten hadden ook wat mij betreft eerder een OV-chipkaart moeten ontvangen. Nu heeft slechts een beperkte groep studenten de kaart al enkele jaren in bezit. Dat aantal had veel hoger moeten zijn.Geert schreef:- Studenten vormen volgens mij een aanzienlijke groep reizigers in de Rotterdamse metro, die hadden wel wat eerder dan een week van tevoren een OV-chipkaart kunnen krijgen.Chauf21 schreef:Het is een proefopzet, je zal dus áltijd situaties hebben waarin een aantal reizigers de kaart niet hoeft of kan aanschaffen. De enige manier om dat te voorkomen is een landelijke invoering waarbij de gehele OV-betaalwijze op één dag om moet.
Tuurlijk, ik kan me zelfs heel goed voorstellen dat het invoeren bij de bus lastiger is, vanwege de problemen die je zelf noemt. Maar ik vind dat je het wel mogelijk moet maken (al is het nog niet vlekkeloos in de bus): reizigers die het niet vertrouwen kunnen dan nog hun strippenkaart gebruiken, de early adaptors gebruiken de ov-chipkaart (en hebben er minder moeite mee als het eens mis gaat - in die bussen is het tenslotte nog een test en je bent niet verplicht om met de chip te reizen).Het lijkt mij dat het testen van de kaart op vaste locaties (stations) makkelijker is te realiseren dan het testen van die kaart bij steeds verspringende in- en uitchecklocaties. Misschien is de techniek in de bus nog niet optimaal en wil men voorkomen dat er straks allemaal foute registraties opduiken en onjuiste handelingen of berekeningen plaatsvinden. Daarbij kan je je afvragen hoever je die 'aansluitende' buslijnen dan lat lopen? De verschillende lijnen hebben immers ook weer diverse knoop- en overstappunten. Als je stelt dat álle lijnen die OV-chipkaartmetrostations aandoen, moeten zijn voorzien van dergelijke goed werkende apparatuur, betekent dat een enorme operatie. Immers, alle bussen van de vervoerders in die regio moeten zijn voorzien van de juist werkende apparatuur. Maar wanneer dat het geval is, zijn er ook niet zo veel belemmeringen om het gelijk helemaal landelijk in te voeren, lijkt me.Geert schreef:- Natuurlijk kun je niet iedereen altijd tevreden houden, maar het feit dat in de omliggende gebieden uberhaupt niet met een chipkaart gereisd kan worden vind ik toch wel een farce. Reizigers zijn verplicht om in de metro met een chipkaart te reizen en in de aansluitende buslijn met een strippenkaart. Had er dan voor gezorgd dat je in die bussen ook met chip kan reizen OF stel het moment dat alleen de chipkaart verplicht is in de metro uit.
Uiteraard is de Oyster Card niet 1-op-1 vergelijkbaar. Ik denk dat poortjes niet het grootste punt zijn (daar heeft men al kunnen wennen de afgelopen jaren in Rotterdam). Qua meerdere vervoerders: de tariefstructuur in Londen is in ieder geval eenvoudiger. De Tube werkt met zones, voor de bus en tram betaal je een vaste prijs voor iedere rit. Railvervoerders beginnen langzamerhand de Oyster Card te accepteren als vervoerbewijs, maar het is niet geldig op alle lijnen. Verder is dat redelijk vergelijkbaar met de Tube.Ik ken de Oyster Card alleen van naam. Ik wil je best geloven, maar wat ik me bij het lezen van deze reactie afvraag: is de Oyster Card wel vergelijkbaar? Is er in Engeland ook sprake van dezelfde startpositie (poortjes bij de metro waren daar al gebruikelijk), meerdere vervoerders (met welk bedrijf is Transport for London te vergelijken, RET, TLS, Stadsregio?) en meerdere vervoerbewijzen die een vergelijkbare geldigheid hebben (de Nederlandse zone-indeling is redelijk uniek in de wereld)? En hoe is de distributie daarvan aangepakt? Stel dat jaar- en maandkaarten niet anders verkrijgbaar zijn, is het logisch dat het gebruik heel hoog ligt. Ongetwijfeld dat de gedachte bij de opzet van de kaart hetzelfde is en Nederland zou kunnen leren van de implementatie aldaar, maar ik weet niet of je kan stellen dat de Oyster Card één op één te vergelijken is.
Nou, ik bijvoorbeeld :) Zonder dat ik zoiets bewust besteld heb, viel dat ding toch zeker wel een jaar of anderhalf jaar geleden op een dag op de deurmat. En ik ken ook wel wat andere studenten (met een binding met Rotterdam) die ook al eerder een OV-studentenchipkaart in bezit hadden. Maar het was wel een mager aantal gezien het aantal studenten dat in Rotterdam woont of studeert.Geert schreef:Al enkele jaren? Welke studenten zijn dat dan? De preview card was niet meer geldig na afloop van de proef, aan een eigen chipkaart heb je niets (geen vrij reizen noch korting) en de rest is de afgelopen weken op het laatste moment opgestuurd...
Het is een complexe afweging tussen kwaliteit, betrouwbaarheid, nut & noodzaak en mond-op-mond reclame (in positieve dan wel negatieve zin). Een gemist kans of bewust gekozen onderdeel van de proefopzet, het kan allebei. Het falen of slagen van een project is vaak mede afhankelijk van de initiatiefnemers en opdrachtgevers. Wie weet liggen hier nog mooie kansen voor ons in het verschiet :)Geert schreef:Tuurlijk, ik kan me zelfs heel goed voorstellen dat het invoeren bij de bus lastiger is, vanwege de problemen die je zelf noemt. Maar ik vind dat je het wel mogelijk moet maken (al is het nog niet vlekkeloos in de bus): reizigers die het niet vertrouwen kunnen dan nog hun strippenkaart gebruiken, de early adaptors gebruiken de ov-chipkaart (en hebben er minder moeite mee als het eens mis gaat - in die bussen is het tenslotte nog een test en je bent niet verplicht om met de chip te reizen).
Dat lijken mij minimale voorwaarden om in een gebied alleen de OV-chipkaart geldig te maken. In Rotterdam is daar deels aan voldaan (RET bus en tram), maar niet het streekvervoer. Ik vind dat echt een gemiste kans, het had ook een hoop ergernis bespaard.
Een samenleving waar individuele en publieke modaliteiten elkaar aanvullen en versterken is in mijn ogen een ideaalsituatie. Een breed geaccepteerde OV-chipkaart die óók voor andere dagelijkse doeleinden gebruikt kan worden, kan daar een heel goed hulpmiddel voor zijn. Een discussie die breder is dan hier nu gevoerd wordt, maar wie weet... :)Geert schreef:Waar ik zelf meer op doelde: in London is de Oyster Card ingevoerd als alternatief voor het oude systeem. Als extra impuls zijn ritjes met de Oyster Card iets voordeliger dan een rit met een gewoon kaartje. Zonder gebruikers te dwingen reist inmiddels 80% van de reizigers met de Oyster Card.
Maar goed, het is uiteraard een keuze die je maakt en in Nederland (Rotterdam) is er voor gekozen het op deze manier te doen. In mijn optiek haal je dan een beetje de drive bij de vervoerders weg om van de chipkaart iets te maken dat écht handiger is dan het oude systeem.
:pos:Geert schreef:Wat ik vandaag trouwens merkte in de beta-webwinkel van http://www.ov-chipkaart.nl: je kunt nu ook in 'Mijn OV-chipkaart' de pagina voor laten lezen. Er wordt dus wat gedaan met de kritiek van de blinden- en ouderenorganisaties. :pos:
Die hebben er duidelijk helemaal niets van begrepen - ze spreken zichzelf totaal tegen. Als hackers de broncode zo op internet zouden kunnen vinden, zou dat het risico juist verminderen.Reiziger Ddrs schreef:De zwaardere eisen vormen dan mogelijk een obstakel, omdat een gekraakte technologie wordt gebruikt die ook nog eens gebruik maakt van geheime versleuteling. Beide punten zijn volgens de Europese standaard niet toegestaan.
Erik Meijer
Europees Parlementslid Erik Meijer (SP) zegt dan ook problemen te voorzien en heeft dan ook de Europese Commissie gevraagd wat nu precies de status is.
"Wapent Nederland zich niet beter tegen gebreken en vervalsingen, dan zal die kaart nooit worden goedgekeurd", stelt Meijer.
"Ik zie het niet gebeuren dat De Nederlandse Bank dat risico neemt. Hackers kunnen de broncode van je kaart immers zó op internet vinden."
Er zitten lichtsensors in de zijkant, de vloer loopt in een bultje zodat daar stroom- en netwerkvoorziening kan lopen.math1985 schreef:Ik vraag me overigens af hoe precies gedetecteerd wordt als er twee personen tegelijk door het poortje lopen: met de lichtsensors aan de zijkanten, of met een sensor in de vloer van het poortje?
Het is logisch dat de poortjes niet snel sluiten, want mocht het fout gaan dan krijg je een flinke slag tegen je gezicht, lijkt mij ook niet prettig. Daarbij, als je op normaal tempo loopt en niet direct op de ander zit, zijn de deuren vaak toch al voor je gesloten of je moet ze het laatste stukje wegduwen. In dat geval zal het alarm afgaan.Overigens had ik helemaal mijn voorgangers voeten er niet af hoeven lopen, want de poortjes sluiten zo langzaam dat er ruim voldoende tijd is achter iemand door te lopen. Ik loop weer achter iemand aan terug de hal in, ditmaal door mijn lege chipkaart voor de scanner te houden. Ook dan heb je voldoende tijd om de poortjes te passeren.
Het alarm gaat zo vaak af dat het niet leuk meer is, daarbij zijn veel zwartrijders potentieel gevaarlijke personen.In de hal zie ik dat twee RET'ers in hun hokje zitten. Ik vraag me af of ze de luide pieptoon die ik net veroorzaakte niet gehoord hebben of niet interessant vinden, maar ze geven in elk geval geen krimp.
Ja, want je moet ingecheckt zijn als je in de metro reist. Dat is met handscanners te controleren en daar kunnen ze een boete voor geven. Je studentenkaart is een vervoersbewijs, maar in de metro alleen in combinatie met een chipkaart. Andersom is de chipkaart ook alleen geldig als je een studentenkaart erbij hebt, totdat de papieren studentenkaart wordt afgeschaft.Ik stel voor dat ik dan maar achter mensen aan blijf lopen, waarop de bediende aangeeft dat ik dan een boete kan verwachten als ik gecontroleerd word. Is dat waar?
De automaat geeft met zoveel waarschuwingen op het scherm en met een zeer doordringend geluid aan dat het opladen nog niet is afgelopen. Overigens gaat het bijna altijd goed, dit is de eerste keer dat ik hoor dat het opladen echt fout gaat bij te vroeg verwijderen van de chipkaart. Het geld terugvragen moet wel op tijd gebeuren, ik dacht binnen zes maanden. Overdag is er (natuurlijk) veel meer personeel aanwezig, dan reizen ook meer mensen met de metro. Die conclusie lijkt mij niet zo heel erg moeilijk. Op de sneltramstations is bijna nooit personeel aanwezig, daar er geen voorzieningen zijn voor dat personeel. Alleen de eindpunten en Alexander hebben een klein kantoortje, dat van Alexander heeft bijvoorbeeld maar ruimte voor drie stoelen.Ik reis door naar Capelsebrug. Hier probeer ik saldo op mijn chipknip te laden. Dit mislukt in eerste instantie, omdat ik, ondanks de uitgebreide waarschuwing je kaart vooral in het bakje te laten leggen tot de transactie klaar is, mijn kaart te vroeg weg haal: nadat ik mijn (niet ov-)chipkaart uit de automaat haal en de betaling akkoord is, duurt het nog zo'n 10 seconden voor het saldo op mijn kaart staat. Ik krijg een keurig bonnetje waarop staat dat ik mijn geld bij het Verkoop- en Informatiepunt terug kan vragen.
Op http://www.studentenreisbewijs.nl lees ik:Bee schreef:Ja, want je moet ingecheckt zijn als je in de metro reist. Dat is met handscanners te controleren en daar kunnen ze een boete voor geven. Je studentenkaart is een vervoersbewijs, maar in de metro alleen in combinatie met een chipkaart. Andersom is de chipkaart ook alleen geldig als je een studentenkaart erbij hebt, totdat de papieren studentenkaart wordt afgeschaft.
Precies. De broncode is welliswaar op te vragen via internet, maar de truc van dergelijke algoritmes is dan ook niet in het geheim houden van de manier waarop er versleuteld is (de broncode dus) maar in het geheim houden van de gebruikte keys e.d. Doordat de code openbaar is kunnen allerlei experts de zwakke plekken aanwijzen en houd je dus (in theorie) een foutloos systeem over.math1985 schreef:Die hebben er duidelijk helemaal niets van begrepen - ze spreken zichzelf totaal tegen. Als hackers de broncode zo op internet zouden kunnen vinden, zou dat het risico juist verminderen.
Het staat achterop de 1+1=1 flyer die studenten krijgen als ze een chipkaart thuisbezorgd worden. Samen vormen ze een reisbewijs. In openbaar vervoer waar de chipkaart nog niet verplicht is, is de (tijdelijke) chipkaart niet verplicht om een reisbewijs te vormen, in de metro van Rotterdam is dat wel zo. Daarbij heeft die site weinig tot geen prioriteit bij de uitreikende instantie (IB-Groep/NS/TLS) en willen ze vooral niet bereikbaar zijn, gezien het feit dat ze voor de chipkaart een apart telefoonnummer hebben wat ook nog eens goed is weggestopt op de website.Karl schreef:En waarom staat dat niet op die website dan? Dat is toch de website die steeds naar de studenten is gecommuniceerd.
Prima dat het op de flyer schijnt te staan, maar het moet OOK op de website staan. De OV-chipkaart wordt gepresenteerd als een nieuw, hip en flashy betaalmiddel, dan verwacht ik tenminste dat de informatie ook op internet te vinden is.Bee schreef:Het staat achterop de 1+1=1 flyer die studenten krijgen als ze een chipkaart thuisbezorgd worden. Samen vormen ze een reisbewijs. In openbaar vervoer waar de chipkaart nog niet verplicht is, is de (tijdelijke) chipkaart niet verplicht om een reisbewijs te vormen, in de metro van Rotterdam is dat wel zo. Daarbij heeft die site weinig tot geen prioriteit bij de uitreikende instantie (IB-Groep/NS/TLS) en willen ze vooral niet bereikbaar zijn, gezien het feit dat ze voor de chipkaart een apart telefoonnummer hebben wat ook nog eens goed is weggestopt op de website.
Gebruikers op dit forum: Jultar, Philip, Selivio, Treintje1989, West, Willie93 en 13 gasten