Groningen, de grootste stad in het Noorden en een bron van werkgelegenheid en vertier in de regio. In het verleden zijn er diverse plannen geweest voor een snelle verbinding van Groningen met de Randstad met de Zuiderzeelijn als meest bekende voorbeeld. Deze lijn is niet doorgegaan waarvoor de regio inmiddels is gecompenseerd en diverse projecten van zijn gefinancierd zoals de verbetering van diverse spoorlijnen. Het niet realiseren van deze verbinding heeft positieve gevolgen voor de gehele regio en de stad.
Dit alles is gebaseerd op het 'core-periphery effect' waarvan waarschijnlijk het bekendste voorbeeld in Nederland de Westerscheldetunnel is. Het 'core-periphery effect' gaat ervan uit dat als de kern beter bereikbaar wordt de periferie zich zal verplaatsen naar de kern. De Westerscheldetunnel is gebouwd met de argumenten 'Het zorgt ervoor dat Zeeuws-Vlaanderen beter bereikbaar wordt' en 'Het geeft een impuls aan de lokale economie'. Het gevolg van de Westerscheldetunnel is precies het tegenovergestelde aan de argumenten. Het gevolg was dat de inwoners van Zeeuws-Vlaanderen eerder de kern van Zeeland, Vlissingen, Goes of Middelburg, gingen opzoeken en minder in het eigen centrum waren te vinden. Gevolg was een verminderde omzet en grotere leegstand in het centrum van Terneuzen, een ongewenst bij-effect. In het figuur een plaatje:
Goed te zien is dat de tunnel dus diverse averechtse en onbedoelde neveneffecten met zich mee heeft gebracht. Hetzelfde zou kunnen gebeuren in de regio Groningen. De inmiddels bekende zaterdagochtenduittocht van Groningers richting Amsterdam of elders in de Randstad zou inmiddels grotere pieken kennen dan ochtendspitsen doordeweeks. Met de aanleg van een HSL zou de Randstad dichterbij komen liggen en het aanlokkelijker zijn voor de inwoners van de provincie om te gaan winkelen of culturele activiteiten te ondernemen in de Randstad. Het directe gevolg is minder omzet in de binnenstad van Groningen, minder werkgelegenheid en in het uiterste geval failliet en leegstand.
En wat zou er meer kunnen volgen? Lange termijn effecten van de Westerscheldetunnel zijn er niet voor Zeeuws-Vlaanderen maar bekend is dat de regio krimpt in plaats van groeit, zoals wel het geval was voor de aanleg van de tunnel. Inwoners van Zeeuws-Vlaanderen zouden zich verplaatsen van de periferie naar de kern, want door de tunnel is de reistijd naar de werk toch minder. En als je uiteindelijk toch in de kern woont zal er uiteindelijk ook een baan in de nabijheid gevonden kunnen worden of zelfs specifiek naar gezocht worden. Hetzelfde lot had Groningen kunnen overkomen als de HSL was aangelegd en had Groningen nu meer gekrompen dan ooit. Of was het eindelijk toch beter, inwoners die verhuizen uit de regio zodat de staat alsnog kan blijven boren naar gas en het werk in Groningen toch dichtbij genoeg is door de HSL.