Ad blocker gedetecteerd: Dit forum wordt mogelijk gemaakt door het tonen van reclames aan onze bezoekers. Helaas worden deze niet getoond en je ondersteunt onze website nu niet. Misschien wil je voor dit forum een uitzondering maken?
De ICNG heeft nog geen officieel ontwerp. Er is alleen nog maar een vage tekening van het exterieur. Veel spoor en OV-fanaten hopen op een origineel ontwerp van NS, en geen "afhaaltrein" zoals de Stadler Flirt. Na de onthulling van de eerste illustratie leek het erop dat Alstom een orgineel ontwerp zou leveren, maar schijn bedreigt. Afgelopen augustus slingerde Alstom het bericht de wereld in dat ze 150 interegio-treinen gaan bouwen voor Trenitalia. (bron: railway-technology.com) Het ontwerp van deze Alstom Coradia Merdian treinstellen lijkt op twee druppels water op onze nieuwe ICNG, het front, de koplampen, de baklengtes en het aantal ramen aan de zijkanten van de bakken zijn bij beide illustraties exact hetzelfde. Er zijn wel een paar verschillen: De ICNG beschikt over een baanschuiver (sinds kort in NL verplicht) en bij de Merdian is het ontwerp in een verder gevorderd stadium. Voor sommige spoorfanaten is het jammer dat we nu na de FLIRT en SNG wéér een "afhaaltrein" krijgen, maar we komen dankzij de Merdian wel dichterbij het definitieve ontwerp van de ICNG. :D
En dat is dan ook precies wat NS gedaan heeft: kijken naar bestaande producten met bewezen kwaliteit, en daaruit de beste kiezen voor het Nederlandse spoorwegnet.
@Een echte heer: een echte conspiracy is het natuurlijk niet: Alstom had al aangegeven dat de trein uit het bestaande Coradia-platform kwam. De beste kandidaat hiervoor is echter niet de Meridian, daar dit design maar geschikt is voor snelheden tot 160 km/h. Bovendien heeft die trein geen drukdichte deuren, het is dan ook eerder bedoeld als regionale trein. De beste kandidaat is dan ook Coradia Liner, die lijkt op de Régiolis die in Frankrijk rondrijdt. Die trein kan wel worden aangepast voor langeafstandsverkeer, met hogere snelheden, en met een drukdicht interieur. Als je die in het echt wilt zien mag je nog eventjes wachten, de SNCF heeft er 34 van besteld, en die gaan binnen een jaar rijden vanuit Parijs naar Montluçon en Belfort. Die versie is dan wel maar geschikt voor snelheden tot 160 km/h, maar het geeft een goed idee van wat je kan verwachten in Nederland.
@JWM: De FLIRT doet mij denken aan een afhaalchinees, Snel, Goedkoop en beperkte opties. Overigens vind ik zowel de FLIRT als afhaalchinees helemaal toppie *O*
Welcome to the world of public transportation, I will be your guide...
Deze was ook al een tijdje bekend, volgens mij is dat hetzelfde model.
Volgens mij komt die niet uit de Coradia-serie maar is dat een Pendolino.
Dat is de Avelia Liberty, die voor Amtrak wordt gebouwd, een kruising tussen een Pendolino en een TGV. Hoort in elk geval in dit topic niet thuis.
Dit toont wel aan dat de snelle treinen van Alstom veel op elkaar lijken.
Daarom wil ik ook vooral niet te veel waarde hechten aan de impressie van de ICNG. Het kan zomaar toch wat anders worden.
De V250 leek ook helemaal niet op de eerste impressies destijds...
Veel spoor en OV-fanaten hopen op een origineel ontwerp van NS, en geen "afhaaltrein" zoals de Stadler Flirt.
De Fyra was toch een origineel ontwerp? Nee, geef mij maar liever een "afhaaltrein" die zich in het buitenland al bewezen heeft en die een beetje snel geleverd kan worden dan dat we nog een tweede mislukkeling moeten verwelkomen op de HSL...
JeffreyMeijer schreef:We hoeven niet continu het wiel uit te vinden natuurlijk.
Dit wilde de NS maar al te graag. Maar gelukkig mag dit niet meer.
NS wou voor de HSL helemaal geen wielen uitvinden, maar werd geforceerd dit wel te doen. De oorspronkelijke plannen voor de HSL bestonden uit VIRM's en TGV's. Het enige wat nu zoals gepland over de HSL rijdt zijn... TGV's. Jarenlange bewezen technologie waar NS graag van had willen profiteren.
Gelukkig voor NS heeft de politiek de eisen iets laten zakken (al is niet iedereen het daarmee eens). En in tegenstelling tot tien jaar geleden is er nu een markt voor treinstellen die 200 km/uur kunnen rijden. Daardoor kan NS nu wel iets van de plank kopen.
Raadpleeg de praktische modaliteiten staande op de achterzijde van dit bericht voor het indienen van een reactie.
10 jaar geleden was er wel een markt voor treinstellen die 200 km/uur kunnen rijden, het probleem was nu juist dat er om 250 km/uur werd gevraagd, dat was te hoog gegrepen. NS had ook Alstom-treinstellen kunnen kopen die 'slechts' 220 km/uur zouden kunnen rijden.
In tegenstelling tot 10 jaar geleden kan je nu wel een trein voor 250 km/uur van de plank kopen. Als NS die in 2013 had besteld (bij Alstom ja), hadden ze nu op de HSL gereden. Maar nu hoeft het dus niet meer...
En nu is de keus dus uiteindelijk alsnog gevallen op treinstellen van Alstom.
Suus schreef:De oorspronkelijke plannen voor de HSL bestonden uit VIRM's en TGV's.
In het plan Intercity Max zouden er nieuwe dubbeldekkers komen die met 220 km/h over de HSL zouden kunnen rijden.
Daarnaast zouden ook VIRM's worden verbouwd tot Intercity Max maar die zouden niet sneller dan 160 km/h gaan rijden.