Ad blocker gedetecteerd: Dit forum wordt mogelijk gemaakt door het tonen van reclames aan onze bezoekers. Helaas worden deze niet getoond en je ondersteunt onze website nu niet. Misschien wil je voor dit forum een uitzondering maken?
Het definitieve ontwerp van de Oosterspoorbaan is af. Van de oude spoorlijn die wordt getransformeerd tot een groen fiets- en wandelgebied zijn nu ook de eerste zogeheten artist impressions beschikbaar.
Het Oosterspoorbaanpark, zoals het gebied lijkt te gaan heten, huist een nieuwe belangrijke doorfietsroute in Utrecht oost. Doordat deze deels op de spoordijk en deels
ernaast ligt is een gevarieerde route ontstaan. Het park, dat van grofweg het Spoorwegmuseum tot aan de Koningsweg loopt, heeft een spoorverleden. In de nieuwe inrichting worden hergebruikte spoorstaven referenties naar het verleden.
De tram komt haaks op het oude tracé bij lunetten. En aangezien kruisingen LEVENSGEVAARLIJK!!1!1! zijn en alleen maar STORINGEN!1!!1!ELF veroorzaken, moest dit deel sneuvelen :(
Niet omdat het levensgevaarlijk is, maar omdat het gewoon zonde van het geld is dure oplossingen voor beveiliging en bovenleiding te maken voor een spoorlijn waar slechts een paar keer per dag een museumtrein overheen rijdt die ook net zo goed via de andere kant kan rijden.
De Oosterspoorbaan werd voor zijn sluiting ook gebruikt voor goederentreinen, en dat is nou net het soort verkeer dat je eigenlijk niet in Utrecht Centraal wilt hebben.
De hoofdstroom van het goederenverkeer in Utrecht zou toch niets aan de Maliebaanlijn hebben gehad, want dat is verkeer van/naar de richting Amsterdam, zoals kalk voor de hoogovens.
Raadpleeg de praktische modaliteiten staande op de achterzijde van dit bericht voor het indienen van een reactie.
Z2N schreef:De Oosterspoorbaan werd voor zijn sluiting ook gebruikt voor goederentreinen, en dat is nou net het soort verkeer dat je eigenlijk niet in Utrecht Centraal wilt hebben.
Tien keer liever door Utrecht Centraal dan via een gelijkvloerse kruising twee viersporige corridors oversteken. Als je goederen via de Oosterspoorbaan wilt behouden moeten er twee dive-unders of fly-overs bijkomen bij Lunetten.
Mooi dat dit plan echt doorgaat *O* . Had ik een paar jaar geleden al als idee aangedragen bij de mensen van de Stichting en Happyland. Maar dan wel als doorgaande route tussen Lunetten en de binnenstad. Het lijkt er nu op dat die route aan de noordkant zomaar wordt afgekapt bij de Abstederdijk. Weet iemand of er in het verlengde daarvan richting de Maliesingel nog wat wordt aangelegd langs het spoor?
OVinspecteur schreef:Mooi dat dit plan echt doorgaat *O* . Had ik een paar jaar geleden al als idee aangedragen bij de mensen van de Stichting en Happyland. Maar dan wel als doorgaande route tussen Lunetten en de binnenstad. Het lijkt er nu op dat die route aan de noordkant zomaar wordt afgekapt bij de Abstederdijk. Weet iemand of er in het verlengde daarvan richting de Maliesingel nog wat wordt aangelegd langs het spoor?
M'n hardloopschoentjes staan te trappelen.
Volledig van de pot gerukt ben je.
Maar daar hoor je de hoge heren in Den Haag niet over!!!11!!!
OVinspecteur schreef:Mooi dat dit plan echt doorgaat *O* . Had ik een paar jaar geleden al als idee aangedragen bij de mensen van de Stichting en Happyland. Maar dan wel als doorgaande route tussen Lunetten en de binnenstad. Het lijkt er nu op dat die route aan de noordkant zomaar wordt afgekapt bij de Abstederdijk. Weet iemand of er in het verlengde daarvan richting de Maliesingel nog wat wordt aangelegd langs het spoor?
M'n hardloopschoentjes staan te trappelen.
En dan hopen dat het er echt komt. Een betere bestemming voor een oud spoortracé is er niet...
"Wacht niet tot vandaag een goede dag wordt. Maak er vandaag een goede dag van." - Omdenken, 2022
Vorige week kwam ik langs de baan bij de Absterdijk en zag dat het spoor al is afgegraven. Alleen het spoor op de overwegen ligt er nog steeds. Het eindpunt van de Oosterspoorbaan valt nu precies ten zuiden van de brug over de Minstroom. Die brug blijft dus blijkbaar nog in gebruik voor treinen, waardoor er geen mooie groen/blauwe overgang gemaakt lijkt te kunnen worden tussen de Minstroom en de nieuwe recreatieve route.
Verder ben ik benieuwd hoe ze de verbinding met de Maliesingel gaan leggen. Vlak langs het in gebruik blijvende spoor neem ik aan? Een doorbraak richting de Abstederbrug lijkt me wat prijzig.
Weet iemand waarom het rangeren voor het spoorwegmuseum niet aan de noordkant kan gebeuren?
Bij mijn weten is de noordzijde van station Maliebaan beveiligd gebied, waardoor rangeren via de treindienstleiding van Prorail moet. Ook zorgt dit al snel voor conflicten in de planning met de museumpendel. De zuidzijde van het station valt buiten het beveiligde gebied, en daar kan het museum dus vrij over beschikken.