Ad blocker gedetecteerd: Dit forum wordt mogelijk gemaakt door het tonen van reclames aan onze bezoekers. Helaas worden deze niet getoond en je ondersteunt onze website nu niet. Misschien wil je voor dit forum een uitzondering maken?
De NS heeft in juli 2005 aangekondigd een bestelling van 35 nieuwe stoptreinen te hebben geplaatst bij Bombardier Transportation. Hiermee zou een order van 248 miljoen euro gemoeid zijn.
De stellen moeten een erg open en doorzichtig karakter hebben. Dat komt de sociale veiligheid in en de toegankelijk van de treinen ten goede. De benaming van de trein wordt de Sprinter Light Train.
Inmiddels zijn de eerste twee stellen (de 2402 en de 2602) van dit type trein in Nederland aangekomen en wordt er volop getest met het materieel. Deze testen zijn noodzakelijk om de juiste vergunningen en toelatingen op het Nederlandse spoornet te verkrijgen.
Ik vermoed dat er een relatie is met de toekomstige aanbesteding op Zwolle - Emmen. Vervoerders willen waarschijnlijk kijken welke rijtijden behaald kunnen worden. Misschien is er dan een andere dienstregeling mogelijk waarbij de rijtijden kunnen verminderen.
Volgens mij komt dat omdat de protos toegelaten wordt voor 160 km/h. Dat kan alleen getest worden op bepaalde trajecten in Nederland: Zwolle - Emmen, Amsterdam - Utrecht, Eindhoven - Venlo, Schiphol - Den Haag Mariahoeve en Best - Boxtel; uit mijn hoofd.
Vergeet niet uit te loggen als u het forum verlaat of overstapt naar een andere website
Zwolle - Emmen is toch geen 160km/h? Volgens mij is dat baanvak volledig 140km/h of 130km/h. Snelheidsritten worden toch altijd tussen Horst=Sevenum en Helmond gedaan of tussen Hoofddorp en Den Haag Mariahoeve? Al meen ik wel dat ik snelheden boven de 140km/h zag op de snelheidsmeter tussen Dalfsen en Zwolle in een Railhopper toen de achteroplopende cabinedeur niet dicht was :)
Waarom ze hier komen; ik heb werkelijk waar geen idee. Enige wat ik me kan bedenken is gewoon testen wat ze kunnen hebben gezien de rijtijden op het Emmerlijntje ivm de kruisingen op Ommen / Nieuw-Amsterdam. Deze kosten je al snel een paar minuten extra tijd als de tegentrein in de + rijdt. Positief is dan wel weer dat er voldoende ruimte is om de DRGL sneller uit te voeren, zo heeft min stoptrein er eens 48 minuten over gedaan (21:38 vertrek uit Zl (+12 ja), 22:26 (-2) aankomst te Emn.
Karl schreef:Dat lijkt me vrij onwaarschijnlijk. De Buffels zijn zo bejaard nog niet en de SGMm'tjes zitten al op de helft...
Dat is waar, maar die Buffels rijden nu onder de draad, die kunnen, mocht er een overvloed aan mat komen somehow, dan toch beter naar trajecten zonder waslijn.
Echter er is bijna geen lijn meer waar NS rijdt en er geen waslijn hangt. Vrij logisch dus dat DM'90 dan maar onder de draad rijdt. Het is ook nog eens vrij comfortabel materieel, dus niet veel mensen zullen er een probleem mee hebben :)
Sprinters van NS bekroond met internationale designprijs
Utrecht - NS heeft bij Bombardier en Siemens voor 650 miljoen euro 99 Sprinters besteld. Vanaf eind 2008 gaan deze treinen zorgen voor een nieuwe dimensie in het treinreizen over kortere afstanden in de Randstad. Belangrijkste nieuwe comfortaspecten zijn een gemakkelijke gelijkvloerse instap vanaf het perron en airconditioning voor een prettig reisklimaat onder alle weersomstandigheden.
In samenwerking met de fabrikanten heeft NS de Sprinters voorzien van een nieuw ontworpen uiterlijk met fraaie esthetische kwaliteiten. Dit ontwerp is ingezonden voor de Good Design Awards, een competitie georganiseerd door The Chicago Athenaeum Museum of Architecture and Design, in samenwerking met The European Centre for Architecture, Art, Design, and Urban Studies (Dublin and Athens), and Metropolitan Arts Press. De nieuwe Sprinter heeft een Good Design Award gewonnen in de categorie Transport.
Linkerspoor schreef:Comfortabel materieel? Ik vind die stoelen eigenlijk niet geweldig zitten, vrij hard in de rug... ;-)
Klopt. Het is voor langer dan een uur ondoenbaar. Dat is ook de reden waarom ik nooit meer met de stoptrein naar Denemarken zal gaan, hooguit tot aan Münster. Na 6 uur heb je geen zitvlees meer. En in de SLT zit dezelfde stoelen/bekleding als in de DB RegionalBahn. Alleen de Metronom tussen Bremen en Hamburg heeft een tandje meer comfort.
Maar daar hoor je de hoge heren in Den Haag niet over!!!11!!!