Ad blocker gedetecteerd: Dit forum wordt mogelijk gemaakt door het tonen van reclames aan onze bezoekers. Helaas worden deze niet getoond en je ondersteunt onze website nu niet. Misschien wil je voor dit forum een uitzondering maken?
Tot dienstregeling 2007 was de trein niet geïntegreerd in de Nederlandse dienstregeling maar reed deze slechts een paar keer per dag (ik dacht 4x) tussen Bad Bentheim en Amsterdam. Daarbij werd in Bad Bentheim niet alleen de loc gewisseld, maar ook een deel van de rijtuigen ging niet naar Nederland. Die trein stopte in Nederland alleen op Amsterdam Centraal, Amersfoort, Deventer en Hengelo.
In de dienstregeling 2007 ging de frequentie omhoog en werd de trein met meer stops in de dienstregeling geïntegreerd,
De oude verbinding had in Nederland een traag treinpad, waardoor in 2007 de lijn niet alleen op meer stations ging stoppen maar ook nog eens sneller ging rijden...
Vergeet niet uit te loggen als u het forum verlaat of overstapt naar een andere website
Dat is niet waar. Voor 2007 deden de treinen Amsterdam Centraal - Bad Bentheim in 2 uur en 3 minuten. Tegenwoordig is dat 2 uur en 16 minuten. Maar omdat er ook met rijtuigen gerangeerd werd in Bad Bentheim was de tussenstop er 15 minuten in tegenstelling tot 10 minuten nu. De grenstijd is al die tijd niet veranderd. De rest van de tijd die in Duitsland is gewonnen is tegenwoordig in gebruik voor wat extra buffer in Duitsland, de aankomsttijd in Hannover is nog steeds hetzelfde als toen.
Raadpleeg de praktische modaliteiten staande op de achterzijde van dit bericht voor het indienen van een reactie.
Het zal pas vanaf 2024 mogelijk zijn om de reistijd tussen Amsterdam en Berlijn te verkorten. Dat heeft te maken met de inpassing van een snellere trein in de nieuwe dienstregeling van Deutsche Bahn van 2024 en de aanschaf van Talgo-treinen door de Duitse spoorvervoerder. Dat is een tegenvaller voor spoorvervoerder NS die al eerder hoopte de treinrit te versnellen door het schrappen van de locwissel bij de grens.
Wat ik me gewoon eens uit interesse afvroeg: de route via Utrecht en Arnhem naar Hengelo is slechts 9 kilometer langer dan via Apeldoorn. Op het traject Amsterdam-Arnhem is het wellicht wel erg druk maar aan de andere kant rijdt hier al elke 2 uur een ICE. Als Zutphen-Hengelo dubbelspoor wordt zou je met slechts 2 stops in Hengelo kunnen zijn terwijl een "HSL Oost" zo ook goedkoper wordt. Daarbij komt dat Arnhem ook voor het zuiden des lands interessanter is terwijl de lijn Hilversum-Enschede al een directe trein heeft.
Het voordeel is dat wij dan veel minder afhankelijk zijn van de HSL Hamm-Hannover en dat de relatie Twente-Arnhem-Brabant zo ook zou kunnen worden versneld en verbeterd
Treinserie 2900 (1982 /1983) Intercity Amsterdam CS, Sloterdijk, Haarlem, Beverwijk, Alkmaar, Noord, Heerhugowaard, Schagen, Anna Paulowna, Zuid en Den Helder
Ik weet niet precies wat je nu voorstelt, via Emmerich of via Bad Bentheim naar Berlijn gaan, maar in beide gevallen blijft het knelpunt op de spoorlijn Bielefeld - Minden - Hannover bestaan.
Raadpleeg de praktische modaliteiten staande op de achterzijde van dit bericht voor het indienen van een reactie.
Maar is er niet eerst behoefte aan een bredere Nederland-Duitsland-visie? Is het wenselijk stromen Amsterdam - Oberhausen te bundelen? Of zijn twee snelle verbindingen ook mogelijk, via Emmerich en Bentheim? Ik heb het idee dat de IC Berlijn nu wel goed gebruikt wordt, maar door de hybride vorm (regionale trein, maar ook Amsterdam met Berlijn verbinden) niet helemaal lekker uit de verf komt.
trolly schreef:Zo las ik het ook. Wat daar het voordeel van zou moeten zijn is een andere vraag.
Minder stops, grotere kans op een reistijdverlaging vanwege de gedeeltelijke koppeling met Amsterdam-Ruhrgebied, maar ook niet veel langer dan via Apeldoorn. Bovendien is de dekking over Nederland groter (beter te bereizen uit het zuiden, lijn Hilversum-Enschede heeft al een trein naar Hengelo en vanuit Zwolle is het verschil ook minimaal) en kan de binnenlandse relatie Twente-Arnhem-(Brabant) verbeteren. Daarbij zijn Arnhem-Zutphen en Zutphen-Hengelo vrij rechte trajecten zonder grote plaatsen. Bij Zutphen is nog vrij veel ruimte beschikbaar.
Via het Ruhrgebied is echt niet veel sneller dan via Apeldoorn, alleen heet het beestje dan ICE.
Treinserie 2900 (1982 /1983) Intercity Amsterdam CS, Sloterdijk, Haarlem, Beverwijk, Alkmaar, Noord, Heerhugowaard, Schagen, Anna Paulowna, Zuid en Den Helder
Misschien ben ik een beetje traag van begrip, maar volgens mij is de meest voor de hand liggende manier om minder te stoppen niet omrijden (ook niet een klein beetje) maar minder stoppen. "Kans op reistijdverlaging" door een "gedeeltelijke koppeling met Amsterdam-Ruhrgebied" klinkt vooral als magisch denken.
Volgens mij is het uiteindelijk het snelste, als Zwolle - Wierden ooit Dubbelspoor gaat worden en andere beveiliging krijgt de IC Berlijn over Zwolle te laten rijden en daarna de Hanzelijn op te sturen
Archief dienstregelingen http://bit.ly/2CpMxuO
Dagelijkse reiziger Keolis Blauwnet, RRReis & NS. 2022: 96054 km, 2021: 55110,6 km, 2020: 40850,6 km, 2019: 54919,6 km, 2018: 33296,4 km, 2017: 26681,3 km
Dat lijkt me een nogal grove generalisatie. Voor het noorden is Zwolle als opstapplaats een verbetering. Voor de zuidelijke randstad is Schiphol/Amsterdam een prima optie. Blijven zo'n beetje Zeeland, Brabant en Limburg over. Naast dat ik me niet kan voorstellen dat de IC-Berlijn het echt moet hebben van reizigers van en naar die provincies, zijn er zelfs nu al snellere alternatieven.
Je vergeet heel midden-Nederland nog, die zouden in dit geval wel de lasten (geen directe verbinding meer) maar niet de lusten (snellere verbinding) dragen. Immers kan je weliswaar makkelijk naar Hengelo reizen om daar in te stappen, maar dan heb je nog altijd de relatief lange aanreis via de Veluwe (exact hetzelfde stuk als wat nu de IC Berlijn zo traag maakt).
Schapekop in de Keistad
Dagelijks Amersfoort - Veenendaal-De Klomp en weer terug...
cassie127 schreef:Volgens mij is het uiteindelijk het snelste, als Zwolle - Wierden ooit Dubbelspoor gaat worden en andere beveiliging krijgt de IC Berlijn over Zwolle te laten rijden en daarna de Hanzelijn op te sturen
Daar kwam ik vorig jaar al op deze dienstregeling, overigens wel zonder rekening te houden met andere treinen:
Daniel schreef:Je vergeet heel midden-Nederland nog, die zouden in dit geval wel de lasten (geen directe verbinding meer) maar niet de lusten (snellere verbinding) dragen. Immers kan je weliswaar makkelijk naar Hengelo reizen om daar in te stappen, maar dan heb je nog altijd de relatief lange aanreis via de Veluwe (exact hetzelfde stuk als wat nu de IC Berlijn zo traag maakt).
Juist daarom is de vraag welke rol die trein heeft. Daarom is er behoefte aan een visie wat je nou wil met de verbindingen via Emmerich en Bad Bentheim.
Daniel schreef:Je vergeet heel midden-Nederland nog, die zouden in dit geval wel de lasten (geen directe verbinding meer) maar niet de lusten (snellere verbinding) dragen. Immers kan je weliswaar makkelijk naar Hengelo reizen om daar in te stappen, maar dan heb je nog altijd de relatief lange aanreis via de Veluwe (exact hetzelfde stuk als wat nu de IC Berlijn zo traag maakt).
Maar als je wat haltes op het huidige traject overslaat is het resultaat voor die arme midden-Nederlandse zieltjes natuurlijk hetzelfde. Vandaar dat ik er vanuit was gegaan dat er voor die luitjes weliswaar geen vooruitgang zou worden geboekt, maar dat de binnenlandse route van de IC-Berlijn daar weinig invloed op heeft.