Verwijzen naar bronnen en het gebruik van referenties

Hier worden eventuele richtlijnen en aankondigingen kenbaar gemaakt en eventueel besproken. De geldende richtlijnen zijn op de wiki zelf te vinden.
OVNL
Berichten: 25
Lid geworden op: vr 29 aug 2008, 10:50
Contacteer:

Verwijzen naar bronnen en het gebruik van referenties

Bericht door OVNL »

Beste Wiki-gebruikers,

Ovinnederland wil zich kenmerken door kwaliteit en betrouwbaarheid. Die voorwaarden gelden ook voor de Wiki-pagina's. Om hieraan te kunnen voldoen, is het zinnig om een eenduidig referentiesysteem te hanteren. Wij hebben ervoor gekozen hetzelfde referentiesysteem dat op Wikipedia wordt gebruikt, ook hier te installeren: Cite-extension.

Om kwaliteit en betrouwbaarheid te kunnen waarborgen, is het van belang om, bijvoorbeeld na een stellige uitspraak of na verkorte weergave van (kranten)artikelen, te verwijzen naar de bronnen. Op de Wiki-pagina's van OVNL kan dat door gebruik te maken van de <ref>-code. Binnen deze code dienen dan achtereenvolgens de auteur of het bedrijf waar de bron van afkomstig is, de datum, de titel van het artikel en (indien mogelijk) een link naar de bron te worden opgenomen. Voorbeeld:

Code: Selecteer alles

<ref>Stadsgewest Haaglanden (01-09-08) Veolia gaat streekbussen in Haaglanden rijden: http://www.haaglanden.nl/sites/default/p-main.asp?id=2306&mrkt=8</ref>
Mocht er op een pagina een bepaalde bron meerdere malen terugkomen, hoeft er niet telkens een nieuwe referentie te worden gemaakt. In dat geval moet de eerste referentiecode worden voorzien van een 'naam': <ref> wordt dan <ref name=""> waarbij er binnen de haakjes naar eigen inzicht een naam aan die referentie kan worden gegeven. De latere verwijzingen volstaan dan met de code <ref name="" />. Voorbeeld:

Code: Selecteer alles

<ref name="Bekendmaking Veolia">Stadsgewest Haaglanden (01-09-08) Veolia gaat streekbussen in Haaglanden rijden: http://www.haaglanden.nl/sites/default/p-main.asp?id=2306&mrkt=8</ref>


<ref name="Bekendmaking Veolia" />
Om de verschillende bronnen onderaan een pagina zichtbaar te kunnen maken, kan de volgende code -zonder aanpassingen- overgenomen worden:

Code: Selecteer alles

{{bron|bronvermelding=<references/>}}
Op de Wikipedia-pagina wordt de extensie nog wat verder toegelicht. Inmiddels zijn er op de Wiki-pagina's van OVNL ook enkele pagina's aangepast naar deze verwijsmethode. De pagina over de Concessie Haaglanden streek is er daar een van. Voor een weergave van de verwijsmethode kan het artikel en/of de bron van het artikel bekeken worden.

Gelieve het gebruik van deze verwijsmethode toe te passen bij de Wiki-pagina's zodat kwaliteit en betrouwbaarheid gewaarborgd kunnen blijven. Voor vragen over verwijzingen of het gebruik van bronnen, kan je contact opnemen met mij of een van de andere forumbeheerders. Succes :pos:
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten