Alledaagse gebeurtenissen in Zeeland

Alles over het Openbaar Vervoer in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg.
MetroRET
Berichten: 2220
Lid geworden op: ma 09 jun 2014, 19:14

Re: Alledaagse gebeurtenissen in Zeeland

Bericht door MetroRET »

TLP schreef: wo 13 jan 2021, 17:37
MetroRET schreef:Lokquote
Ik neem aan dat busposities.nl bovenstaande vraag wel kan beantwoorden? Alleen heb ik nog geen idee hoe via het menu van busposities.nl een buslijn is op te zoeken, ik heb daarvoor dus de juiste URL van de buslijnen nodig.
Lokquote.... wat heb ik daarin gemist ? :mrgreen:
TLP
Berichten: 1254
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 14:07

Re: Alledaagse gebeurtenissen in Zeeland

Bericht door TLP »

Op zich heeft PatrickM mijn belangrijkste vraag voor nu beantwoord (waarvoor dank) maar ik zie qua functionaliteit wel een duidelijk verschil in busposities.nl ten opzichte van treinposities.nl.
In het menu van busposities.nl heb je de tabjes Bussen, een Live kaart, Foto's, Inloggen, Registreren en Over. Om via het menu aan de informatie over een lijn te komen moet je (bij mijn weten) dus ofwel:
 1. in het hoofdmenu op Bussen klikken
 2. in het submenu op Maatschappijen/OV Merken/Onderaannemers klikken
 3. op de pagina die verschijnt een Vervoerder of Merk kiezen
 4. op de pagina die verschijnt een Bustype kiezen
 5. In het materieeloverzicht bekijken of een bus actief is
 6. op het busnummer of Meer info klikken
 7. op Gereden ritten klikken
 8. op het lijnnummer klikken
ofwel:
 1. in het hoofdmenu op Live kaart klikken
 2. op een locatie inzoomen en op een logo klikken
 3. op het busnummer klikken
 4. op Gereden ritten klikken
 5. op het lijnnummer klikken
en dan hopen dat je de dienstregeling van de lijn hebt die je zoekt, want niet iedere lijn rijdt altijd.

En dat terwijl er op treinposities.nl een menutabje Treininfo is waaronder eigenlijk een hoop links naar de informatie die ik ook voor de bussen zou zoeken staan (zoals de treinseries -- voor de bussen zou dat dan een lijnoverzicht worden, al dan niet per vervoerder). Het zou wel nuttig zijn als die functionaliteit ook op busposities toegevoegd wordt, scheelt een hoop URL-codes onthouden.
PatrickM schreef: wo 13 jan 2021, 17:45 De 619 lijkt alweer te rijden: https://busposities.nl/lijn/cxx_V619. Voor de andere CXX-lijnen kun je dezelfde link gebruiken, dan moet je naast het lijnnummer ook de letter daarvoor even vervangen (Z voor de meeste lijnen in Zeeland en HWGO, V is onder andere voor de Thoolse lijnen). Ook kan het zijn dat er een intern lijnnummer wordt gebruikt, lijn 604 in HWGO is extern gewoon 604 maar intern is het de Z614 (omdat Z604 al voor de 604 Oostburg-Hoofdplaat gebruikt wordt). Zelfde geldt voor de 134, 185 en 639 in HWGO die intern de Z137, Z186 en Z636 zijn.
Ik ben bekend met de voorloopletters van Connexxion (die hebben ze voorheen ook duidelijk in URLs van de lijndienstregelingen op hun website gebruikt) maar echt intuïtief vind ik dat systeem niet. Wat is de logica dat lijnen op Tholen een V als voorloopletter hebben? Dat de overige lijnen in Zeeland en HWGO een Z (van Zuid?) als voorloopletter hebben kan ik nog wel begrijpen, maar als je daarom intern lijnnummers moet gaan veranderen om in het systeem geen dubbele waardes te krijgen dan is dat wat mij betreft ook niet echt praktisch. Idealiter zouden ze daarom volgens mij zoveel mogelijk de beginletters van de concessienamen aan moeten houden en bij overlappingen daarin letters die passen binnen de betreffende concessie (bijvoorbeeld de E van Eindhoven voor Zuidoost-Brabant in de I van IJmond/IJmuiden voor Haarlem-IJmond om overlappingen met respectievelijk Zeeland en HWGO te voorkomen).
Gebruikersavatar
Suus
Berichten: 45390
Lid geworden op: ma 17 mar 2008, 17:42
Locatie: Delfshaven

Re: Alledaagse gebeurtenissen in Zeeland

Bericht door Suus »

Tholen werd vroeger door de BBA bediend terwijl in de rest van Zeeland en op de Zuid-Hollandse eilanden de ZWN de dienst uitmaakte. Vermoedelijk komt daar het historische verschil vandaan.
Rame à l'approche
PatrickM
Berichten: 1761
Lid geworden op: za 10 jan 2015, 21:46
Locatie: Bruinisse (Zeeland)

Re: Alledaagse gebeurtenissen in Zeeland

Bericht door PatrickM »

Het zou best kunnen dat het destijds wél beleid was om het daadwerkelijke lijnnummer intern ook te gebruiken, en dat er daarom een aparte prefix is gebruikt voor het Thoolse lijnennet (dat er inderdaad later bij kwam van de BBA) omdat de meeste Thoolse lijnnummers al in gebruik waren in de concessie VPR (die ook de prefix Z gebruikte). Destijds (2006) waren er binnen dat gebied ook geen dubbelnummeringen: de 134 in HWGO was nog 137, de Zeeuwse 639 was lijn 39 en de lijnen 185 en 604 waren er zowel in HWGO als Zeeland nog niet (waardoor de reden die ik hierboven beschrijf op zich zou kunnen kloppen, maar dat is natuurlijk niet zeker).
TLP
Berichten: 1254
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 14:07

Re: Alledaagse gebeurtenissen in Zeeland

Bericht door TLP »

TLP schreef: ma 11 jan 2021, 15:47 Ik heb dezelfde vraag over de buurtbussen, gelet op bovenstaand bericht. Rijden die inmiddels?
Ha! Er is perspectief! 8 februari gaan de buurtbussen als het goed is weer rijden! *bus*
Nu maar hopen dat de lockdown niet nogmaals verlengd wordt. :')
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten