In Rotterdam hebben ze een hele periode in het weekend nagenoeg alleen met enkeltjes (3-delig-materieel gereden), vond het bijkomende proppen persoonlijk geen succes. Ook vallen de 2 steden qua drukte niet te vergelijken met elkaar. Hier gaan we steeds meer naar een situatie toe dat het gedurende de hele dag druk is, en dat de drukte steeds meer uitstraalt naar de buitenring. Een mooi voorbeeld hiervan is de Ringlijn: die was voorheen compleet uitgestorven buiten de piekuren, 's avonds en in het weekend. Maar zoals Abel ooit zong op Station Amstelveenseweg: Het is al lang verleden tijd.Meltrain schreef:Overdag moeten ze natuurlijk gekoppeld rijden, maar in de rustige uren ('s avonds en op zondagochtend) zijn losse stellen wellicht voldoende, wat weer kan schelen in de stroom- en afschrijvingskosten. In Rotterdam gebeurt dit ook, al nam men daar het begrip "stille uren" tot zeer recent wel iets té ruim. :X
Wat dat betreft ben ik benieuwd wat er uit het onderzoek komt en of halflange voertuigen ooit los ingezet kunnen worden in Amsterdam, of dat de dagdelen daarvoor te klein zijn. Koppelen/ontkoppelen kost ook tijd.
Dat hangt uiteraard af van de aantallen die ze bestellen, de inzet ervan en de frequentie waarop er gereden wordt. Met alle bezuinigingen lijkt mij juist die frequentieverhoging en bijkomende extra personeelsinzet het grootste probleem met kleinere metro's.Waarom zou de bestelling van kortere metro's de ambitie doorkruisen om van de metro dé ruggengraat van het hoofdstedelijk OV te maken? :?